V protlacích se ukrývá zázračný lykopen: Funguje proti rakovině! Velký test v pátečním Blesku

Věděli jste, že rajčatové protlaky v konzervě mohou být zdravější než čerstvá rajčata? Tepelně upravená rajčata totiž obsahují vyšší množství barviva lykopenu, který dělá v našem těle divy! Záleží ale na tom, z kolika rajčat se běžně prodávané protlaky vyrábí. Čtěte už zítra v testu Blesku
Zázračné červené barvivo lykopen běžně obsahují všechna rajčata, ale využitelné je ve vyšších množstvích především u tepelně upravených. Barvivo se totiž při vyšších teplotách uvolňuje a organismus jej lépe absorbuje.
Lykopen pomáhá především likvidovat volné radikály v těle. Ale umí nejen to! Pokud pravidelně konzumujete plody, které lykopen obsahují, snižujete tím tak riziko výskytu srdečněcévních onemocnění, podporujete imunitní systém a chráníte kůži před negativním vlivem UV záření. Lykopen mimo jiné také zlepšuje zdraví kostí a oddaluje výskyt osteoporózy.
Červený pigment lykopen dokonce snižuje »špatný« cholesterol, a naopak zvyšuje ten »dobrý«. A podle vědeckých studií je výbornou prevencí proti rakovině. Podle jedné studie z roku 1999, která se zabývala souvislostí mezi zmíněným červeným barvivem a snížením rizika rakoviny prostaty, muži s nejvyšší hladinou lykopenu v těle měli o 21 % nižší pravděpodobnost touto chorobou onemocnět.
Co je lykopen?
Lykopen je červené rostlinné barvivo a řadí se mezi karotenoidy. Jeho největším zdrojem je rajčatová šťáva.
Čtěte zítra v testu!
Za kvalitní protlak si nemusíte připlácet. Potravinový Sherlock vám už zítra přinese velké srovnání, z kolika rajčat jsou vyrobené běžně prodávané protlaky a na kolik v obchodech vyjdou. Také se dozvíte, kteří výrobci si pomáhají zahušťovadly a zda protlaky vyrábějí z plesnivých rajčat.
Video: Česká klasika s Aničkou: Jak na domácí pizzu