Výroba šťáv vymačkaných z ovoce byla známá už ve starověku, často se jednalo o hroznovou šťávu, která byla dále využívána k výrobě vína. První písemná zmínka o mechanické výrobě džusu pochází ze svitků, které byly objeveny u Mrtvého moře, z prvního století před naším letopočtem. Píše se zde o lisování granátového jablka a fíku a jejich zdravé šťávě. První džus v podobě, kterou známe dnes, byl připraven až v 16. století a jednalo se vlastně o citronádu. O století později se začal vyrábět i pomerančový džus.
Už v té době trápily především evropské námořníky kurděje, které způsobovaly malátnost, krvácivost dásní, bolesti svalů a kloubů, různé otoky a v extrémních případech i smrt. Příznaky znal téměř každý, ale až do poloviny 18. století nikdo nevěděl, jak nemoc léčit. Na to přišel až skotský lodní lékař James Lind, který díky pokusu s 12 pacienty přišel na to, že na kurděje zabírá každodenní konzumace citrusového ovoce. Tento poznatek vedl britské námořnictvo k tomu, že od roku 1867 zavedlo povinnost, aby posádky při plavbách měly dostatečnou zásobu citrusových džusů.
Video: Jak výrobci »nastavují« šunky: Voda, zahušťovadla, sůl...
Jak výrobci »nastavují« šunky: Voda, zahušťovadla, sůl... Barbora Kabátová, Andrea Ulagová, Jan Jedlička