Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Inspekce odhalila 31 tun zakázaného medu s antibiotiky, na který upozornil Blesk

Autor: ČTK, Mii - 
27. února 2018
14:12

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla ve skladu bývalého zemědělského družstva na Olomoucku 31,5 tuny medu. Byly na něm etikety výrobce Včelpo a jednalo se o čtyři šarže, u nichž rozbor Státní veterinární správy v roce 2015 zjistil rezidua antibiotik. Kvůli tomuto nálezu se nesměli prodávat, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Na antibiotika v medech jako první upozornily testy Blesku.

Nejednalo se o oficiální sklad Včelpa a Státní veterinární správa nyní bude došetřovat, odkud med pochází. Med s rezidui antibiotik je nevhodný k lidské spotřebě, inspektoři proto sklad zapečetili. „Provozovatel nezajistil zpřístupnění objektu ke kontrole. Z důvodu závažného podezření, že se v prostorách nachází nebezpečné potraviny, jejichž uvedení na trh může mít dopad na zdraví spotřebitele, zjednali si inspektoři do těchto prostor přístup v souladu se zákonem,“ uvedl Kopřiva. Med zde byl uskladněný v baleních po 900 gramech.

Video  Zeman o antibiotických medech: V zájmu včelařů i zákazníků zlepšeme kontroly  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vedení svazu včelařů již v listopadu 2015 rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy Včelpo, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Následně Včelpo začalo medy znovu prodávat, dokud mu to veterináři opět nezakázali.

Kvůli přítomnosti antibiotik v medu dostal podnik a prodejci jeho medu v minulosti milionové pokuty. Veterináři zakázali Včelpu prodej medu opakovaně až na výjimky znovu minulý týden. Prodávat může jen ten med, u kterého doloží původ. Loni rozhodl Český svaz včelařů, kterému firma patřila, o prodeji společnosti za zhruba deset milionů korun svému členovi, podnikateli Petru Vydrovi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi