Co v laboratoři zjistili?

Které omáčky jsou nejchutnější? Kolik žloutků obsahují? Jaká tatarka je nejkvalitnější? Kteří výrobci si pomáhají škrobem?  Výsledky testu tentokrát již ve čtvrtek!

Ač k tomu její název přímo vybízí, s Tatary tahle studená omáčka nic společného nemá. Jejím základem je vlastně majonéza, a nebýt improvizace jistého francouzského kuchaře, tatarská omáčka by nejspíš neexistovala.

Došla smetana

V roce 1756 oslavoval vévoda Richelieu, vzdálený příbuzný v té době již nežijícího stejnojmenného kardinála, dobytí přístavu Mahon na ostrově Menorca, který bránili Britové. Protože si vévoda statečnosti poražených vážil, pozval je na hostinu.

Kuchař měl podávat krémovou žloutkovou omáčku, ale nepodařilo se mu sehnat smetanu. Takže ji nahradil olivovým olejem a svůj výtvor nazval po jménu přístavu »mahonnaise«, z čehož časem vzniklo »mayonnaise« – majonéza. K objevu tatarky to byl jen krůček. Za vznikem omáčky stojí také Francouzi, kteří ochucenou majonézu podávali k tatarskému bifteku.

VIDEO: Proč po majolce nebo tatarce tolik přibíráme? 

Video
délka: 05:47.88

Proč po majolce nebo tatarce tolik přibíráme? Vím, co jím