Jaká pomazánka je nejchutnější? Která je nejslanější? Jakou se vyplatí si koupit?
Zjistíte už v pátek v tištěném Blesku nebo na Blesk.cz
Která pomazánka se drží předepsané normy?
Co jsou České cechovní normy (ČCN)?
Jak jsme již zmínili, projekt České cechovní normy (ČCN) navazuje na dřívější Československé státní normy (ČSN) a zaštiťuje jej Potravinářská komora ČR. Spotřebitelé si mohou na webových stránkách www.cechovninormy.cz zjistit konkrétní požadavky na výrobu a kvalitu a také seznam schválených výrobků.
Sýrová pomazánka s česnekem podle ČCN
Povinné složky:
● salátová majonéza podle ČCN nejméně 45 %
● sýr eidam nejméně 30 % tuku v sušině
● česnek nejméně 1 %
● feferony
Přípustné složky:
● koření
● tavený sýr
● sůl
● cukr
● konzervanty pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí
Nepřípustné složky:
● barviva
● sladidla s výjimkou cukru
● sýrové analogy
● palmový a/nebo kokosový tuk
● ztužené pokrmové tuky
● ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyselina benzoová, sorbová, ani jejich soli.
VIDEO: Nejlepší česneková pomazánka na chlebíčky i jednohubky
Nejlepší česneková pomazánka na chlebíčky i jednohubky Recepty.cz/Adam_Balažovič