Ve sklenici nebo zejména ve žlutém plastovém obalu připomínajícím citrus, si můžete koupit jak 100% šťávu, tak i vodu s »éčky« a kapkou citronu.

Voda s kapkou citronu

Mezi citronkami existují dvě kategorie: jedna, která spadá mezi džusy (100% podíl citronové šťávy) a druhá, která patří mezi ochucovadla či nápojové koncentráty s přídavkem citronové šťávy. Takové výrobky mohou obsahovat 20 %, 10 % nebo i 1% citrusového podílu.

A co tvoří zbytek? Voda, kyselina citronová a askorbová, přidané aroma, případně další přídatné látky jako například barviva. Do našeho spotřebitelského testu jsme však zařadili výrobky, které deklarují 100% podíl šťávy.

Pozor! Výsledky testu i podvodný výrobek najdete v pátek v tištěném deníku Blesk a na Blesk.cz

Kde se citron vzal?       

Citrony pocházejí z jižní Číny a jihovýchodní Asie. V období starověkého Říma se toto ovoce postupně dostalo do Evropy. A odtud se pak po Kolumbově objevení Ameriky začaly pěstovat i za oceánem.

Pomoc proti kurdějím

Poptávka nejen po citronech, ale i dalších citrusových plodech, vzrostla na konci 19. století, kdy lidem trpícím kurdějemi pomáhala na nedostatek vitaminu C citronová šťáva.

Citron je plod citronovníku. Vzrostlý strom může v závislosti na druhu a lokalitě plodit od 200 do 1500 citronů ročně. Citronům se daří v subtropickém pásmu (ve velké míře, průmyslově se pěstuje například v Itálii), ale lze je i pěstovat v mírném pásmu v Česku, a to ve sklenících či doma při pokojových teplotách.