Podle čeho vybírat?

Základem je, aby takové výrobky měly »čisté« složení. To znamená, že se obejdou bez zbytečných zahušťovadel, stabilizátorů a škrobu. Dále by měly mít na prvním místě mléčné složky a cukru by měly obsahovat co nejméně, aby si děti nezvykaly na přeslazené chutě. „Takové výrobky by také měly obsahovat vyšší obsah bílkovin, případně nižší obsah tuku a co nejjednodušší složení,“ upřesňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

Krém vs. dezert! Jaký je mezi nimi rozdíl? 

V obsahu cukru nijak zásadní, ale jak ukázal test, v podílu celkového tuku ano. Všechny dezerty mají tuku od 1,56 % do 5,37 %, zatímco smetanové krémy mají víc než 10 %. Navíc pojem »smetanový krém« je definovaný vyhláškou. Označuje výrobek z tvarohu, mléka nebo smetany s přídavkem cukru a s obsahem nejméně 30 % hmotnostních tuku v sušině.

Spotřebitelský test vyjde v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz

VIDEO: Šílenost v asijské restauraci: Hostům ze stolu utekl kus kuřete