Ta facka byla něco jako postrk, jako když loď odrazíte od břehu. „Neber úplatky, neber úplatky,“ šeptal mu vítr, zatímco se odstrkoval bidlem vstříc druhému břehu, kterému, když na něj vstoupíte, se říká „Být za vodou“.

Sedm

Cestou do země zaslíbené mnohokrát ztratil směr, stal se mormonem a pod nosem mu vyrašil hitlerovský knírek. Zjistil, že nemocnice jsou fajn ústavy, a to nejen proto, že se v nich léčí lidi.
 
Zde jsem si odskočil od psaní této glosy a vyzkoušel si, kolik milionů v pětitisícových bankovkách se vejde do krabice od bot. Mám nohu velikosti 46, tak jsem doma našel velké krabice. No, oněch Rathových sedm milionů se tam vešlo úplně v pohodě, ba co víc, vešly by se tam i v tisícovkách i s pastou a kartáčkem na zuby.

Jak velkou nohu má pan Rath nevím, ale i kdyby měl čtyřicítky, milionů by se do krabice vešlo možná i sto. Takže když už česká ekonomika dospěla do fáze, že je krabice od bot základní měnovou jednotkou (býval to kapr, vzpomínáte?), šel pan Rath vlastně pod cenou.

Kabát

V takovém pojetí to nejsou banky, které poskytují za provizi peníze na rozvoj, ale nemocnice, které mají na rozdíl od bank tu vlastnost, že peníze poskytují nevratně.

Nemocnice spadají do sytému ROP (regionální operační program), což je vynález Evropské unie, která to myslela dobře. V ideálním světě vám tak pro pocit nadbytku stačí krabice od bot, počítadlo bankovek a kabát přes hlavu.

1279026:gallery:true:true
Případ Rath bude mít zřejmě dalekosáhlé důsledky nejen pro něj, českou politickou scénu, ale i pro tok peněz z Evropské unie. Jako bychom poslali do Bruselu vzkaz: My nejsme jako Řecko, které si peníze půjčuje a nevrací. My je rovnou krademe.

Revoluce

My se tady fackujeme, vysvětloval český komisař Ledvina americkému detektivovi Nicku Carterovi česká specifika.

Chápejme případ Rath, fackou počínaje a krabicí od bot konče, jako výzvu českým politikům, aby se vzájemně fackovali, a to nejen proto, že jde o místní specialitu.

Ne Sametová, ale Fackovací revoluce, v čele zubař Macek a zas bude líp.