Peklo

Kdo žil život jako z pekla patří do nebe. A jestli mají v nebi pavilony, pak se v pavilonu hudby sešla docela pěkná kapela složená z hudebníků, za jejichž jmény je již navždy křížek a dvacetsedmička.

Kytara: Jimi Hendrix (předávkování prášky). Bicí: Brian Jones (hrál na všechno, utonutí v bazénu) a pak sbor: Amy Winehouse (heroin), Janis Joplin (heroin), Jim Morrison (zástava srdce), Kurt Cobain (zastřelení).

Je statistisky dokázano, že ve věku 27 let jde křivka úmrtnosti hudebníků strmě nahoru. Jako by číslice 27 znamenala jakousi životní křižovatku: Buď se usadit, nebo to rychle skončit.

Kromě výše jmenovaných je tu i celá řada dalších, méně známých, ale se stejným osudem. Rochet Edwards, Peter Ham, D. Boon, Dave Alexander, Chris Bell, Fat Pat atd. Příčiny smrti: havárie v autě, na motorce, zastřelení, udušení, předávkování heroinem, vnitřní krvácení způsobené alkoholem, atd.

Bučení

Rodina a známí zpěvačky už několik let upozorňovali na to, že se Amy zřejmě vědomě upíjí k smrti. Na jedno ze svých posledních vystoupení, které měla v Bělehradě, se připotácela na pódium o hodinu později a úplně na mol. Diváci, z nichž mnozí dali za lístek svou měsíční výplatu, ji pak vyprovodili bučením.

Nezdá se ale, že by bučení bylo to nejhorší, co Amy v životě potkalo.

Trpěla těžkou maniodepresivní psychózou a odmítala brát léky. Často působila dojmem, že je jí všechno jedno. Doufala, že jí v boji s démony pomohou drogy a alkohol. Roli anděla smrti zde zřejmě sehrál její poslední manžel (2007-9) Fiedler Civil, který jí nabídl lístek do pekla v podobě cracku.

Pokaždé, když zemře někdo takhle mladý, uvádí se citát, připisovaný aktivistovi Martinu Lutherovi Kingovi jr.: „Nejhorší tragédií není zemřít mladý, nýbrž žít do 75, a přece nikdy nežít doopravdy.“ Dodejme, že autor citátu zemřel ve 39 letech.