Aby bylo jasno: Hotel Sofitel není žádný hanbinec, ale místo, kde necháte za jedno ctnostné přespání dvouměsíční výplatu.

Ručník

Pan Dominique Strauss-Kahn, předseda Mezinárodního měnového fondu, měl před sebou těžký den: V Bruselu ho čekala jednání o mnohamiliardových záchranných balíčcích pro Řecko, Portugalsko a pak Berlín.

Vyšel z koupelny, zřejmě příjemně vzrušený ranní teplou sprchou, kolem pasu ručník s vyšitým emblémem hotelu. U jeho postele stála v předklonu sličná pokojská a stlala. Stabilita evropské měny bylo v tu chvíli zřejmě to poslední, co pana Strausse Kahna trápilo.

Touha

V hotelu Sofitel se toho dne proťaly dva světy: Vznešená a nepochopitelná světová ekonomika a banální, přízemní lidský chtíč.  

Našince napadne, kampak ten svět spěje, když budoucnost stability evropské měny závisí na tom, jestli jednoho muže přepadne touha v nepravou chvíli.

Místo v bruselských jednacích sálech pod křišťálovými lustry se tak pan Strauss-Kahn ocitl pod blikající žárovkou v harlémském kriminále pro úchyly.

Skandál

V žebříčcích nejmocnějších mužů se pan DSK (tak mu říkají francouzská média) pravidelně umísťuje na druhém místě, za prezidentem Spojených států Barackem Obamou, ale patří mu správně první místo, protože Obama bez Kongresu nemůže skoro nic.

Pan DSK není žádný svatoušek, už jednou čelil skandálu, když měl milostný poměr s podřízenou. Tehdy to vysvětlil „špatným úsudkem“. Dnes bude vysvětlování o dost těžší, zvláště když se začínají hlásit další ženy (vzpomínáte na Tigera Woodse?)

Prospěch

Vzhledem k obrovskému celosvětovému dopadu, které má zatčení pana DSK, a faktu, že byl zatčen na půdě Spojených států, se našinec neubrání otázce: Cui bono? Tedy: Komu to prospěje?

Nebo takhle: Komu to uškodí? Pro Mezinárodní měnový fond, který je hybnou silou vývoje spojené Evropy, přišlo zatčení pana DSK v nejméně vhodnou chvíli. DSK se chystal kandidovat na francouzského prezidenta a chtěl jako předseda končit. Také jeho nástupce ohlásil odchod. Takže něco jako vakuum a přízrak Portugalska, stahující zbytek Evropy do propasti bankrotu.

Selhání

V pokoji nad rozestlanou postelí byli dva: nejmocnější muž světa a žádoucí pokojská. On, stárnoucí muž, budoucí francouzský prezident s pošramocenou pověstí sexuálního loudila, ona, mladá kyprá, exotická žena se skvělým posudkem od svého zaměstnavatele, tedy od vedení hotelu Sofitel.

Jistě, možná si chtěl DSK jen „trochu odfrknout“, ale jeho „selhání“ má na světovou ekonomiku větší dopad, než pád newyorských mrakodrapů.

Po smrti bin Ládina se nabízí otázka, kdo je teď vlastně nepřítel? Jakou tvář má zlo?

Svět

Popularita DSK ve Francii a jeho kandidatura na prezidenta ve volbách 2012 zřejmě ohrožena není, tedy pokud DSK zrovna nebude bručet pod nahou žárovkou se svými kolegy z Harlemu.

Zatčení pana Dominique Strauss-Kahna může být začátkem nové etapy bipolárního světa. Éra svět (Spojené státy versus ti divní vousáči v turbanech, co se několikrát denně válí po zemi a nemají rádi pejsky) smrtí bin Ládina skončila. Možná začíná éra nová. Spojené státy versus Evropa.