HLÍVA ústřičná
Přestože si ji většinou nenosíme z přírody, ale z obchodu, voní stejně nádherně jako lesní houby. Obsahuje mnoho látek prospívajících zdraví. Proto na ni nezapomínejte. , Co obsahujeNa 100 g hlívy připadá jen 0,1 % tuku a 126 kJ. Hlíva obsahuje i draslík, vápník, hořčík, železo a vitaminy skupiny B. Má stejný podíl bílkovin jako jiné houby, ale bílkoviny z hlívy jsou mnohem hodnotnější. Nacházejí se v nich veškeré aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit samo a musí je přijímat zvenčí., Léčivé účinkyHlíva pomáhá při oslabené imunitě, podporuje a stimuluje imunitní systém. Obsahuje látku betaglukan, která aktivuje obranu proti virům, regeneruje tkáně a posiluje organismus., SkladováníV lednici vydrží dobře uložená hlíva až 1 týden. Nejlepší je uskladnit ji v otevřené misce ve spodní části ledničky. Nakrájenou ji můžete zmrazit, tak vydrží až 1 rok, aniž by ztratila aroma., SušeníHlívu můžete sušit vcelku nebo nakrájenou na plátky.Rozložte je na pekáč a sušte na teplém vzduchu, případně v pootevřené troubě nastavené na nejnižší stupeň., ÚpravaHouby neomývejte, protože by ztrácely své jedinečné aroma. Vhodnější je očistit je ubrouskem, případně je nečistot zbavte s pomocí nože. Hlívu můžete jen osmažit, nebo připravit jako klasickou smaženici, připravit ji na způsob guláše nebo grilovat.