Jaký handicap mají lidé, kteří u vás pracují?

Není to vždycky viditelné. Jsou to lidé, kteří například prodělali rakovinu, epileptici, či mají různé psychiatrické diagnózy, což mohou být různé deprese či úzkosti. Jsou tu i lidé, kteří mají potíže s vnitřními orgány, takže handicap na nich není vidět, ale v běžném pracovním procesu by nemohli dělat na sto procent.

A vy jste jim shopni zajistit pracovní podmínky, které běžný zaměstnavatel nenabízí?

Především zkrácený úvazek. Jsme k nim vstřícní a máme pochopení pro jejich handicap, když třeba nějaký den nemohou do zaměstnání přijít.

Co jim nabízíte za činnosti?

Většinou si vytipujeme, co těm lidem jde a co jim nejde, a podle toho pak vybíráme.

Takže když k vám jdou, tak třeba ještě neví, co budou dělat?

Oni se k nám hlásí na určitou pozici, ale až práce v provozu ukáže, jestli tu práci zvládají, nebo ne. Třeba že nevydrží stát čtyři hodiny, ale je šikovný na ruce, tak pak přemýšlíme, jestli ho například nepřeřadit do keramické dílny, kde může vytvářet krásné věci.

Takže hledáte u lidí potenciál...

Ano. A když pak objevíme, že je na něco šikovný, tak jsme dokonce třeba i schopni vytvořit nové pracovní místo.

S počtem 73 handicapovaných zaměstnanců se zdáte jako velká organizace. Jaké máte vize do budoucna?

Vize jsou. Máme hodně nápadů. Měli jsme třeba i včely, které v tuto chvíli zase nemáme, ale chtěli bychom se tím zabývat. Pak také sníme o farmě, kde by byla zvířátka a také nějaké bylinky. Toto může být velké uplatnění pro lidi, kteří například ztrácí kontakt se společností a už nevíme, kam je dál zařadit.

Myslíte, to, že nejsou schopni pracovat mezi lidmi?

Ano. Ale třeba jsou schopni například hrabat listí, nebo dělat i další činnosti. Tito lidé by byli jinak úplně odstřižení od společnosti. Další vizí je samozřejmě pracovat na kvalitě našich stávajících aktivit. Máme zážitkové semináře, které chceme akreditovat.

O čem jsou?

Rádi bychom informovali lidi o různých handicapech. Aby se práce s nimi nemuseli bát. Ti lidé dokáží hodně věcí.

A tyto semináře již děláte?

Zážitkové semináře vedou dva zaměstnanci s handicapem – slečna, která trpí neurologickými záchvaty, a mladík, který má poruchu autoimunitního systému. Na první pohled není vidět handicap ani na jednom z nich. Jsou to milí a krásní lidé, kteří dokážou o svém handicapu mluvit i se studenty a jinými účastníky seminářů.

Jaké další semináře máte?

Například dáváme lidem možnosti vyzkoušet si, jaké to je být na vozíku, máme slepecké hole a různé brýle, které simulují poškození zraku, nebo si se zakrytím uší mohou vyzkoušet sluchové pexeso. Máme i speciální stařecký oblek, který simuluje to, jak se budou lidé cítit, až jim bude třeba 75 let. Dále máme i aktivity, kde si lidé zažijí handicap, aby věděli, že se jim může stát cokoliv a nemusí to být jen o stáří. A ani to nemusí být jen o úrazu. Lidé mohou mít potíže kvůli stresu nebo vyhoření.

Aby mohlo Centrum Kosatec pomáhat, hodí se mu každá koruna. Pomoci můžete i vy! Jak lze finančně přispět, se dozvíte na webových stránkách www.centrumkosatec.cz

Kontakt: Centrum Kosatec

Adresa: Sladkovského 2824, 530 02 Pardubice

Telefon: 466 052 052

E-mail: info@centrumkosatec.cz

Web: www.centrumkosatec.cz

Fotogalerie
6 fotografií