S podobnou vadou nožek se v Česku ročně narodí asi 200 dětí. Zatímco dříve řada z nich skončila s berlemi či na invalidním vozíku, dnešní moderní metody jim dávají naději žít úplně normální život.

Ač nožičky miminek po porodu vypadají hrozivě, v dospělosti to na mnohých ani nepoznáte. „Důležité je ale včasné zahájení léčby,“ říká Stanislava Bašatová, zakladatelka spolku Achilleus, který rodinám pomáhá.

Nevzdávejte se

Nadějí pro mnoho dětí a jejich rodičů může být příběh Pavla. Po narození měl levou nohu zcela zkroucenou. „Táta se mnou hodně cvičil. I když to znamenalo hodně bolesti a hodně breku, vyplatilo se to a jsem mu vděčný,“ říká. Ještě předtím jako několikatýdenní mrňousek podstoupil operaci šlach. „Dnes se využívá modernější a efektivnější bezoperační léčba. Nohy se sádrují, nebo dávají do speciální dlahy,“ popisuje ředitelka spolku Achilleus.

Hýbat přes bolest

Jak náročné bylo Pavlovo cvičení? „Táta mi vyvracel nohu na druhou stranu, aby byla aktivní a nezakrněla. To aby její hybnost byla správná,“ popisuje Pavel. Díky péči rodičů i lékařů dnes normálně chodí. Chybělo však málo a možná by se nepostavil a neudělal krok.

Osudové setkání s trenérkou

Největším průlomem ve sportovních výkonech bylo pro Pavla osudové setkání s trenérkou zdravého životní stylu Hankou. „Ta mi pomohla ubrat 12 kilo na váze, naučila mne správně jíst, pít a pročistit organismus. Ona má největší podíl na mém progresu. Vážím si toho a jsem jí navždy vděčný,“ vysvětluje muž, pro kterého není problém kromě půlmaratonu ujet třeba i 200 kilometrů na kole.

Rehabilitací je sport

Pavel Vrtiška si vytvořil vlastní způsob rehabilitace. „Je jím sport. Hrál jsem fotbal, tenis, ping-pong a dost jezdím na kole,“ popisuje. A opřel se do toho pořádně. „Před dvěma lety jsem si zaběhl svůj první půlmaraton. Druhý jsem běžel letos v Olomouci,“ pochlubil se. Připustil však, že má trochu problém s rovnováhou. „Nějaké omezení možná mám. Na druhou stranu jsem dostal pod kontrolu lyže i snowboard,“ směje se.

Proč mají roč mají zdeformované nohy?

Za deformaci nohy může zkrácená achilovka spolu s vnitřními vazy a šlachami, které stahují chodidlo do stočené pozice. V minulosti drtivá většina dětí podstoupila operaci. Nyní je to ale jinak. Malé pacienty čeká po narození několik sérií sádrování, při kterých lékaři nohy postupně srovnávají. Potom nastupují speciální dlahy. Na začátku je na sobě mají děti 23 hodin denně, postupně se čas snižuje. Operace jsou tedy nutné jen výjimečně.

Pomoci můžete i vy!

Každý, byť jen drobný, příspěvek může spolek Achilleus podpořit v tom, aby mohl dětem s vrozenou vadou pomáhat. Pomoci můžete i vy! Stačí přispět jakoukoliv částkou na transparentní účet 2301927239/2010. Případně můžete poslat DMS. Návod najdete na stránkách www.achilleus.cz

Kontakt: Achilleus, z. s.

Adresa: Důl Jan 838, 273 06 Libušín

Telefon: 724 203 083

E-mail: obcanske.sdruzeni@achilleus.cz

Web: www.achilleus.cz

IČO: 26563525

Fotogalerie
6 fotografií