Manželé z Vyškovska si s Renatou padli do oka. A protože se stali dobrovolníky v organizaci ADRA, měli jasno. Ženě odkázané na pomoc jiných zpříjemní těžký život.

„Měli jsme prostě pocit, že chceme i v pokročilém věku ještě nějak pomáhat, být užiteční,“ řekla Blesku Jana a její muž dodal: „Mám rád lidi. Uvědomil jsem si to, když jsem uviděl Renátku, její život mezi čtyřmi stěnami. I proto jsme s manželkou neměli pochyb, že chceme jít a pomáhat.“

Renatu pravidelně navštěvují. Nejprve jí předčítali časopisy a nosili různé dobroty, teď už jezdí i na výlety. „Vydařila se návštěva Nemojanského mlýna, byla i u nás doma. Pokaždé ožije, je to vytržení ze stereotypu. Naposledy jsme si dokonce povídali o našich láskách,“ usmívá se Jana Pechrová.

„Oba mě vždycky nějak překvapí. Třeba když mi přivezli švestkové knedlíky. Moc si jejich zájmu vážím,“ říká žena, která žije v domově pátým rokem. Letos v lednu zasáhl manželský pár koronavirus. „Modlila jsem se za ně, aby byli v pořádku,“ prozradila Renata.

Jiří a Jana patří do rodiny téměř 1700 dobrovolníků organizace ADRA, kteří v Česku navštěvují seniory nebo osoby se zdravotním postižením. „Pokaždé, když od Renaty odjíždíme, máme příjemný pocit, že jsme udělali něco, co má smysl,“ tvrdí manželé.

Co na to rodina?

Jana a Jiří mají početnou rodinu, která jejich práci pro organizaci ADRA podporuje. „Jirka má dva potomky, já čtyři, vnoučata z obou stran ani nespočítáme. Chvilku trvalo, než pochopili, co tím chceme říci. Nakonec někteří z nich s námi a s Renatou absolvovali výlety,“ říká Jana Pechrová.

Pomoci můžete i vy

Darovat peníze může být tou nejsnadnější cestou, jak pomáhat. Oblíbené jsou třeba ADRA Dárky – dárcovské certifikáty, které věnujete svým blízkým, a zároveň pomůžete těm, kteří to potřebují. Na stránkách www.ADRA.cz najdete i další možnosti pomoci a také tipy, na jaké konkrétní projekty můžete přispět.

Kontakt: ADRA, o. p. s.

Adresa: Markova 600/6 158 00 Praha 5

Telefon: 734 795 306

E-mail: adra@adra.cz

Web: www.adra.cz I

ČO: 61388122