Proč lidé končí na ulici?

Bezdomovectví není obvykle jen o jedné příčině. Vždy se jich nabalí několik najednou.

Jaké?

Nejčastější dluhy, rozpad vztahu, závislosti.

Chtějí se lidé bez domova vrátit »zpět«?

Někteří jsou relativně spokojení a nechtějí. Řada jich ale dojde do fáze, kdy o to mají zájem. A to je moment, kdy můžeme pomoci.

Jak pomáháte?

Máme čtyři terénní pracovníky, kteří je vyhledávají na ulicích a navazují s nimi kontakt. Naše heslo je: Zpět do života! No a to se děje postupnými kroky. Kolegové každého v terénu motivují, aby přišel do denního centra či noclehárny, aby nespal na ulici. Potom, aby se dostali do azylového domu, a z toho je poté směrujeme do normálních bytů.

A co odmítači pomoci?

Často prožívají závislost na alkoholu nebo i drogách. Jejich životní styl způsobí to, že neumějí fungovat v běžném prostředí, a to jim neumožní zařadit se do společnosti.

Kdy se to v nich ale zlomí?

Obvykle v momentu, kdy si přiznají, že mají problém. My ale vnímáme jako důležité i to, že pomáháme i těm, co zprvu odmítají.

Proč, když víte, že to nikam nevede?

Máme denní centra, ve kterých poskytujeme zázemí pro hygienu, stravu a poradenství. Například v Rožnově pod Radhoštěm jsme začali v roce 2017 pracovat na žádost města. Rychle jsme měli zpětnou vazbu od úředníků, že se konečně o ty lidi někdo stará, že si mají kde vyprat, kde se osprchovat a je s nimi i lepší komunikace.

Ve Vsetíně se pohybuje řada bezdomovců. Každý má svůj příběh…
Autor: M. Sekanina, Elim Vsetín

Jak jsou na tom bezdomovci s penězi?

Moc jich nemají. Dostávají jen základní dávku, což je kolem třech tisíc a s tím musejí vyjít.

Kdo nejčastěji končí bez domova?

Nikdy člověk neví, co ho potká. Obvykle se to týká lidí, kteří jsou z horších sociálních poměrů. Čím větší má ale člověk svoji záchranou sociální síť (příbuzné, kamarády, přátele) kolem sebe, tak je menší pravděpodobnost, že skončí na ulici. Někdy ale stačí i to, že onemocní nebo přijde o partnera, a s člověkem to zamává.

Tři příběhy, kde to dobře dopadlo…

 „Měli jsme tu původně úspěšného podnikatele, který zkrachoval, rozpadla se mu rodina a skončil v azylovém domě. Díky nám se z toho dostal,“ popisuje Miroslav Ildža.

Dobře dopadl i jeden alkoholik. „Kvůli alkoholu se rozhádal s rodinou a propil se k velkým zdravotním problémům. Jednou mu do squatu, kde bydlel, zavolali záchranku a po propuštění z nemocnice skončil v našem azylovém domě. Byl u nás rok a půl. Dal se dohromady, přestal pít, spojil se s bratrem a nyní pracuje u něj ve firmě a žije ve svém,“ vzpomíná ředitel a přidává i další příběh.

„Dvacetiletý mladík se pohádal s matkou a odešel bydlet k přítelkyni. Jenže vztah mu krachnul a domů se vrátit nechtěl. Skončil na nádraží. Po dvou měsících na ulici se dostal k nám a podařilo se jeho situaci vyřešit. Dnes má práci, přítelkyni, dítě a žije běžný život,“ říká.

Pomáhají už třicet let

Práce s osobami bez přístřeší má ve společnosti Elim Vsetín dlouholetou tradici. Začala 1. května 1992 otevřením azylového domu pro muže ve Vsetíně. Postupem času se služba péče o potřebné rozšiřovala o další stupně tak, aby byla co nejblíže široké škále osob bez přístřeší.

O kolik lidí se starají?

Podle ředitele projdou organizací Elim Vsetín každý rok desítky lidí. „V terénu kolegové pracují asi s padesáti lidmi, do denních center dorazí 170 klientů, do noclehárny 140 lidí a azylovým domem projde přibližně 70 klientů. Ale nelze je všechny sčítat. Někteří využijí více služeb,“ říká ředitel. 

Paní Zdena navštěvuje pravidelně Denní centrum Elim Vsetín.
Autor: Martin Sekanina

Co všechno nabízejí?

Azylový dům Elim

Noclehárna Elim

Noclehárna Rožnov

Terénní práce Elim

Sociální rehabilitace Elim

Denní centrum Elim

Denní centrum Rožnov

Elim Vsetín nyní rekonstruuje azylový dům l a noclehárnu, a tak se mu hodí každá koruna.
Autor: M. Sekanina, Elim Vsetín

Kontakt:

Název organizace: Elim Vsetín, o. p. s.

Adresa: Horní Jasenka 119, Vsetín IČ: 019 55 144

Telefon: 720 736 720

Mail: miroslav.ildza@elimvsetin.cz

Web: www.elimvsetin.cz

 

Fotogalerie
9 fotografií