Organizaci se Blesk věnuje celý únor v projektu Srdce pro vás. Pohoda funguje už 20 let a pomáhá lidem s mentálním postižením na několika frontách. Některým klientům zajišťuje chráněné bydlení a dalším asistenční služby. Provozuje denní stacionář a některým zajišťuje práci v kavárně Bílá vrána v centru Prahy.

Začala bydlením

V ní pracuje také servírka Pavla, která vyrůstala ve fungující a spokojené rodině. Do Pohody přišla nejprve s maminkou, když žádala o chráněné bydlení, aby byla samostatnější. „Nejprve užívala to s větší mírou podpory, pak postupně přecházela do bydlení s menší mírou asistence,“ prozradila Bára Kiliesová z Pohody.

Jenže Pavla velmi toužila i po zaměstnání, které nemohla sehnat. Až jí nabídli práci v kavárně. „No a teď už jsem tu pět let a mám z toho radost,“ řekla Blesku servírka, která do práce chodí dvakrát, někdy i třikrát za týden.

Pavla dříve pracovala v jiné kavárně. Jenže neměla z práce radost. „Mohla jsem být jen v kuchyni a mýt nádobí. Mezi lidi jsem se nedostala. A nakonec jsem tam musela skončit, protože zaměstnavatel už nechtěl postiženého člověka,“ popsala Pavla, která má dobrý pocit z toho, že na ni nikdo nekouká skrz prsty.

Život naruby

Před dvěma lety se jí otočil život naruby. V kavárně začal pracovat Tomáš (34) a brzo se spolu dali dohromady. Nejprve se jen scházeli, poté se navštěvovali i doma. „Po nějakém čase jsme spolu začali bydlet a otevřelo mi to další možnosti se vyvíjet a být ještě více samostatná. Už tolik nevyužívám asistenci a všechno je na mně. Je to skoro rok a funguje to,“ svěřila se mladá žena.

 

Pořádají benefiční akci

Jednou z větších událostí, které Pohoda pořádá, je letos i benefi ční akce s názvem Fotka nemusí být ostrá. I vy se můžete přijít ve čtvrtek 8. března v 17 hodin podívat do kavárny Bílá vrána v pražské ulici Ve Smečkách 5. Uvidíte vernisáž fotografi í Roberta Vana, který i osobní přítomností akci podpoří. Součástí benefi ční vernisáže bude aukce podepsané fotografi e Roberta Vana. Moderování večera se ujal kmotr vernisáže Jan Musil. Součástí programu bude také divadelní vystoupení klientů denního stacionáře. Veškerý výtěžek je určen kavárně na zaměstnávání lidí s mentálním postižením a na její vybavení.

 

Přítel Tomáš: Pavla si na mě vzala číslo...

Tomáš (34) měl s prací špatné zkušenosti. Než začal jako číšník v Bílé vráně, z jiné kavárny ho vyhodili. Nejspíš kvůli jeho postižení.

„Prý bych nezvládl zametat sníh. Nechápu to,“ řekl Blesku Tomáš a popsal, že tehdy na něj zaměstnavatel zatlačil a on, aniž by se s někým poradil, podepsal výpověď dohodou, a tudíž neměl nárok na odstupné.

Jít pracovat do Bílé vrány byl pak skvělý krok. „V listopadu to budou tři roky, co tu jsem. Někdy je to náročné, ale zvládám to a jsem spokojený,“ říká číšník, který se zamiloval do Pavly. „Tehdy si na mě vzala číslo, volali jsme si, pak se i scházeli mimo kavárnu třeba u ní doma a je z toho hezký vztah,“ směje se číšník.

Pavla ho později přesvědčila, že společné bydlení je ten správný krok. „Navíc ona už hodně chtěla zkusit něco víc, než je chráněné bydlení. Chtěl jsem jí to splnit, ale bylo těžké najít podnájem. Nakonec jsme sehnali v Praze- Krči 1+1 a jsme spokojení,“ vypráví Tomáš, který se s Pavlou dělí o náklady na bydlení, za které platí jedenáct tisíc plus poplatky za služby. Díky vydělaným penězům z kavárny si bydlení mohou dovolit. „Především jsem se posunul někam dál. Předtím jsem totiž celý život bydlel s rodiči,“ řekl Tomáš.

Chcete přispět?

Číslo dárcovského účtu organizace Pohoda, o. p. s., je 2901095579/2010

Kontakt:
Pohoda – společnost pro normální život lidí s postižením, o. p. s.

Adresa:
Roškotova 1737/6
Praha-Braník
1400 00

: 683 802 16
E-mail: pohoda@pohoda-help.cz
Web: www.pohoda-help.cz
www.kavarnabilavrana.cz
Telefon: 296 202 022

Fotogalerie
5 fotografií