Třikrát v řadě prohráli a dnes večer tomu chtějí udělat přítrž. „V týmu nejsou žádné náznaky rezignace či skepse. Výhra pro nás bude velká vzpruha,“ je klidný trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Jenže aby se jí to podařilo, musí hodně zabrat! Slavia má totiž rok od roku větší motivaci. Vždyť v posledních sedmi vzájemných ligových duelech nedokázala Spartu porazit. Naposledy to bylo na Letné v září 2008 (4:1)!Pikantní je, že byl tenkrát současný kouč Lavička od týmu odvolán, aby se letos v létě do Sparty oklikou přes Sydney zase vrátil.

Vydrží neprůstřelnost?

Že by mohli bídnou bilanci »sešívaní« prolomit právě teď, to naznačuje především současná forma obou týmů. Hlavně v posledních čtyřech soutěžních zápasech. Sparta v nich totiž dala jen tři góly. Naopak Slavia precizně brání. Nedostala v nich ani jeden gól a celkem už 432 minut drží neprůstřelnost. „Moc chci, abychom to zvládli. Doufám, že si zápas budu dlouho pamatovat, že bude s vítězným koncem,“ přeje si záložník Slavie Karol Kisel, jehož motivaci zvyšuje skutečnost, že ve Spartě čtyři roky strávil a s jejím současným koučem prožil dvě sezony v australském Sydney.

Čeká se plný dům

Bitvu o Prahu bude sledovat našlapaný Eden. Včera odpoledne bylo prodáno 13 300 vstupenek (z kapacity 20 500). Další vstupenky budou k dispozici v den zápasu za 210 až 420 korun. Pokladny se otvírají už ve 12 hodin.

Boj na třech frontách

Jarošík vs. Latka

„V Birminghamu jsem ho učil jíst příborem.“ Výrok sparťana Jarošíka na adresu slávisty Latky udělal atmosféru jarního derby. Kamarádi ze štace v Anglii to vyhecovali. Obránce sešívaných měl během utkání příbor na lavičce, nakonec slavil s fanoušky a nepoužil ho. Teď se chce předvést Jarošík.

Hřebík vs. Rada

Oba trenéři se potkali ve Slavii na jaře 1998. Petr Rada povýšil z místa asistenta, ale v létě nastoupil Jaroslav Hřebík a on se vrátil do role pomocníka. Slavia tehdy pražské derby neprohrála. Dnes je v pozadí sparťan Hřebík, sportovní ředitel. A Rada se těší na první derby v hlavní roli.

Lavička vs. Kisel

Jako trenér a hráč se setkali v Liberci, Spartě a Sydney. Není divu, že místo ostrých slov se častují komplimenty. „Znám sparťanské prostředí a pana Lavičku a budu se to snažit využít v náš prospěch,“ »vyhrožuje« Kisel a Lavička to potvrzuje: „Zná styl mé práce a svým způsobem to může být výhoda.“

Fotogalerie
8 fotografií