Na tenhle penaltový rozstřel budou mnozí vzpomínat hlavně díky trefě Andrey Pirla, který se prosadil vršovickým dloubákem - svou penaltu totiž proměnil se stejným přehledem, jako kdysi v Bělehradě český šutér Antonín Panenka. Přečtení a oklamání gólmana, jen lehké podkopnutí míče a balon letí doprostřed brány bezbranného anglického gólmana Harta. Italští fanoušci jsou u vytržení.

To pravé fotbalové šílenství však přichází o několik okamžiků později. Dva Angličtí nešťastníci Ashley Young a Ashley Cole selhali, první při "zazděné" penaltě málem přerazil břevno, druhého vychytala italská modla, gólman Gianluigi Buffon, kterému držela palce i manželka Alena Šeredová.

Panenkovu penaltu v Bělehradě, moment, který vstoupil do fotbalové historie, napodobil Ital Pirlo
Autor: Archiv Blesku, ČTK, Reuters

Rozhodnutí má na kopačce poněkud překvapivý exekutor - Alessandro Diamanti. Nezaváhal, Harta překonal i přesto, že pohled směrem k bráně pro něj nejspíš nebyl zrovna dvakrát příjemný.

Obnažený fanoušek ho však nerozhodil a záložník italské Bologne posunul Italy do semifinále. V něm se utkají ve čtvrtek s favorizovaným Německem. Druhé semifinále tvoří Španělsko a Portugalsko. Pyrenejský duel se hraje již zítra, oba zápasy začínají shodně ve 20:45.

Fotogalerie
7 fotografií