Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Populární pražské facebookové skupiny: Najdou se užitečné, zajímavé ale i parodické!

/
  • Akt o digitálních službách omezí činnost velkých platforem.
    30. srpna 2023 ● 14:57

    Pražané se na sociálních sítích sdružují v nejrůznějších sousedských skupinách. Nejčastěji na se radí o všemožných komunitních záležitostech, nabízí nebo hledají pomocnou ruku, ale také sdělují své stížnosti. Bývají zde probírána i typická kontroverzní témata, která se ale leckdy opakují tak často, že se jich už chytají nejrůznější vtipálci. Kromě běžných facebookových sousedských skupin, lze proto najít také některé velmi úzce zaměřené, jako například „Pobrekávání kvůli parkování Praha 9”, „Pobrekávání kvůli jakýmkoliv stavbám na Praze 7” nebo třeba „Letenský institut pro urážení Holešovic”.

    Sousedský život v prostředí sociláních sítí rozhodně nezahálí. Pražané se zde dokáží vzájemně poradit, nabídnout pomoc, ale také se pěkně pohádat. Za léta jejich existence se na Facebooku zformovaly všemožné komunity s všemožnými účely. Některé jsou čistě praktické, některé se zaměřují výhradně na různé zajímavosti, jiné dokáží ušetřít spoustu peněz. Najdou se ale i humorné, sloužící čistě pro pobavení nebo parodické, určené pro pobrekávání. Které z nich stojí za povšimutí?

  • 1.

    Běžné sousedské skupiny

    Pražské sousedské facebookové skupiny mají dohromady několik stovek tisíc členů napříč všemi městskými částmi. Sousedé jsou díky nim v užším kontaktu a mohou si díky nim efektivně radit a pomáhat. Jedna z těch nejpočetnějších je například „Letenská parta“ s více než 40 tisíci členy. Název parta se mezi skupinami všeobecně uchytil a je jedním z těch nejpoužívanějších. Vedle letenské party tak lze najít i partu Dejvickou, Vršovickou, Počernickou a spoustu dalších.

    Pražské facebookové skupiny jsou široce populární. Najdou se užitečné, zajímavé ale i parodické
    Autor: Blesk:David Malík

    Svou „partu“ či jinak pojmenovanou skupinu má téměř každá část Prahy, některé jich mají hned několik. Zaměřují se především na praktické informace a velká většina příspěvků pro běžného uživatele skutečně může být užitečná. Stejně jako všude na internetu, i v těchto skupinách se ale najdou lidé hrubí, věčně nespokojení a v ojedinělých případech i vyloženě vulgární. Bývá jich ale jen hrstka a ostatní sousedé si jich nevšímají, nebo je umí s humorem „odpálkovat“.

    Nejednou se díky těmto skupinám podařilo najít zatoulaného mazlíčka, pomoc pro sousedy v nesnázích, nebo upozornit na palčivý problém.

  • 2.

    Parodické pobrekávací skupiny

    Některá témata se v sousedských skupinách objevují s železnou pravidelností. Typickým příkladem je parkování, které obecně v Praze trápí spoustu obyvatel. Ať už z pohledu těch, kteří si stěžují na nedostatek parkovacích míst, nebo z pohledu těch, kteří si stěžují na ulice přeplněné auty.

    Na dva tábory dokážou sousedy rozdělit ale i čtyřnozí mazlíčci. Stížností na jejich neuklizené výkaly nebo na majitele, kteří je nechávají volně pobíhat, se v sousedských skupinách najde také velká spousta. Diskuse pod podobnými příspěvky lidi rozděluje zpravidla na dvě skupiny, které velmi často opakují ty samé argumenty dokola.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Toho se uchytili různí vtipálci, kteří začali rozhořčené diskutující odkazovat na parodické skupiny úzce zaměřené na danou tématiku. Internet tak dal vzniknout skupinám, jako jePobrekávání kvůli parkování Praha 7“, „Pobrekávání kvůli pos*aným trávníkům na Praze 9“ nebo také “Pobrekávání kvůli jakýmkoliv stavbám na Praze 7”.

    Pobrekávat se dá ale kvůli celé řadě věcí, na Praze 9 to jde také kvůli problémům s vodou, v Praze 7 nad škodami způsobenými větrem a Letenští se mohou vzájemně odkazovat dokonce i na skupinu, kde se pobrekává, kvůli neužitečnosti „Letenské party“ a hloupým komentářům. Skupiny ale z pravidla nebývají příliš aktivní, ani nemají příliš mnoho členů. Jejich účel bývá čistě odkazovací.

  • 3.

    Stará Praha, zajímavosti a příběhy

    Skupiny ale nemusí být ohraničeny jen částmi Prahy, kterých se týkají. Ve facebookových skupinách se lidé sdružují také často za účelem sdílení starých fotek, nostalgických vzpomínek, nebo historických zajímavostí. Například skupina „Stará Praha krásná“ má bezmála 60 tisíc členů. Objevují se zde působivé historické fotky ikonických pražských míst. Ale i osudy významných i i neznámých Pražanů, které by neměly upadnout v zapomnění. Stejně kvalitní obsah nabízí skupina s názvem „Úžasná Praha nostalgická“ s 20 tisíci členy. I zde mohou starší ročníky zavzpomínat a mladší ročníky se zase mohou dozvědět spoustu překvapivých zajímavostí.

    Historický snímek ulice Na Příkopě.
    Autor: ČTK

    Za zmínku ale stojí i stránka „Praha neznámá“, jejíž správci dokonce pořádají i komentované prohlídky významných a zajímavých pražských zákoutí, kam běžní průvodci pro turisty ani nepáchnou.

  • 4.

    Urážecí instituty

    Říká se, že smích prodlužuje život. V humoru jsou Češi experti a Pražané nejsou výjimkou. Vedle pobrekávacích skupin, zakládají proto pražští obyvatelé i skupiny, které slouží čistě k pobavení. Stránka s názvem „Pražský institut pro urážení Brna“ je už téměř legendární, sleduje jej téměř sto tisíc lidí. Její správci zde povětšinou sdílí humorné titulky z novin, které se Brna týkají. Je nutno podotknout, že i Brno má pro Prahu svůj urážecí institut.

    Praha 7 nechala vyrobit sady pohlednic s tematikou dominant městské části.
    Autor: MČ Praha 7

    Pražané ale umí pálit i do vlastních řad. Poměrně populární je také „Letenský institut pro urážení Holešovic“. Letenští se zde z legrace povyšují nad obyvatele Holešovic, často poměrně sofistikovaným způsobem. Hlavním narativem těchto posměšků je, že Letná je oproti Holešovicím na kopci. O Holešovicích vtipkují jako o mokřadu, či bažině. Odpověď ve formě urážecího institutu z Holešovic ale doposud nepřišla.

  • 5.

    Praha zdarma

    Inzeráty a nabídky věcí z druhé ruky se často objevují i ve standardních sousedských skupinách, popsaných v první kapitole článku a vůbec na celém internetu. Velmi užitečné ale mohou být pro spoustu Pražanů ty skupiny, kde jsou nabízené věci zpravidla zdarma. Skupin s různou variací slovního spojení „daruji za odvoz“, je spousta. Dají se zde sehnat všemožné drobnosti od nevyužitých slevových kartiček, přes nádobí až po oblečení.

    Pražské facebookové skupiny jsou široce populární. Najdou se užitečné, zajímavé ale i parodické
    Autor: Blesk:TONDA TRAN

    S trochou štěstí lze ale narazit i na hodnotnější kusy jako například nábytek, starší elektroniku nebo nářadí na cvičení. První zájemci se ale v komentářích vždy ozývají hned v prvních minutách po zveřejnění a je proto potřeba jednat rychle. Velké úlovky mohou pocházet od lidí, kteří se stěhují a potřebují se některých předmětů za každou cenu zbavit na poslední chvíli.

    Určitě se vyplatí sledovat také skupiny, či jiné komunity, kde lidé upozorňují na zajímavé akce bez vstupného. Například ve skupině „Praha akce zdarma zadarmo“ mohou nejen Pražané vychytat zajímavá hudební představení, workshopy a další kulturní akce.

    Video
    Video se připravuje ...

    Telegram - jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku Videohub

    Fotogalerie
    10 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy