Dvojice tematických zahrádek před panelákem v Jabloňové ulici v Praze 10 budí zájem dětí i dospělých. „Spousta lidí se u zahrádek zastavuje, fotí je a obdivuje. Chodí se na ně koukat i celé třídy dětí z místních školek. Pokud naše zahrádky vykouzlí lidem na tváři úsměv, to je pro nás největší odměna,“ vypráví Lenka.

Domovníkova radost i starost.... 

Dvojici zahrádek, každá o deseti čtverečních metrech, začala s manželem Michalem (34) tematicky upravovat před třemi lety. „Tehdy jsme se s mužem stali domovníky. Tato funkce mimo jiné obnáší i údržbu o čistotu okolo domu. Nejprve to byla péče o rostliny a květiny.

Postupně jsme začali předzahrádky ‚zkrášlovat‘. Ze začátku to byly třeba výtvory našeho syna ze školky,“ vypráví. „Někdy jsme zase našli spoustu šnečích ulit, tak jsme je namalovali a na špejlích rozmístili po zahrádce. Když byly Vánoce, vyzdobili jsme zahrádky vánočními ozdobami. Na Velikonoce jsme namalovali vajíčka a rozmístili je spolu se zajíčky. Na podzim u nás byli draci a podzimní listí. Jednou jsme od souseda dostali různé tvary dřeva a v tu chvíli se dřevo stalo naše nejoblíbenější,“ říká.

„Aktuálně máme na zahrádce  různé druhy zvířátek – medvěd, slepice, pes, divoká prasata a jeleni. Na druhou zahrádku (kde jsou ještě malované kamínky) jsme umístili dřevěnou  mašinku. Na zimu teď připravujeme dřevěné sněhuláky a když se zadaří, bude i Betlém s Ježíškem,“ říká.

Dokonalá souhra

Jak postavičky a hračky pro své zahrádky vyrábí? „Je v tom naše souhra s manželem. Já to vymyslím a on to celé vyrobí a dá dohromady. Já pak ještě maximálně nakreslím zvířátkům oči a čumáčky,“ řekla. „Můj manžel je naprosto úžasný v tom, jak se se mnou do toho ponořil a ve svém volném čase vyrábí to, co já zrovna chci na zahrádku umístit. Je opravdu velice šikovný,“ pochvaluje si spolupráci.

Fotogalerie
11 fotografií