Víkendové deště, které zachvátily Prahu, proměnily v pátek Koněvovu ulici na několik minut doslova v řeku, která kromě toho, že zastavila dopravu, našla způsob, jak zaútočit ze zálohy. Nevšedního zážitku se tak dostalo provozovateli obchodu s instalatérskými potřebami, který během víkendových průtrží zachytil na video, jak mu stovky litrů vody z kanalizace proudí do jeho obchodu skrze záchod. Majitel obchodu Andriy Z. (47) pro Blesk popsal, jak situace probíhala.

„Obchod zde mám již osm let a tohle nebylo poprvé, co se něco takového stalo. Při velkých deštích se nám to přihodilo už dvakrát, ale to bylo před pěti lety, pak byl klid,“ vzpomíná Andriy. On sám si záležitost vysvětluje tak, že velké množství vody, které se při dešti dostane do kanalizace, ji může přehltit a záchodem v jeho obchodě, který je na potrubí napojen v přízemí nejblíže kanalizace, se pak voda dostává ven.

„Celé to trvalo asi pět minut a všechna voda zároveň odtékala do ústě v podlaze, takže práce s úklidem naštěstí nebylo moc. Nepoškodilo to ani žádné zboží, mám ho vyskládané vždy na několika paletách, právě kvůli zkušenostem z minulosti,“ vypráví Andriy, jak čelil pohromě. „Stejná věc se stala i v domě naproti, také na záchodě v přízemí, něco tady na kanalizaci nedávno opravovali, ale nevím, jestli to s tím souvisí, to už musí vyřešit majitel domu,“ dodává.

Blesk se obrátil také na Pražské vodovody a kanalizace s otázkou, jak k takové situaci může dojít. Jejich mluvčí Tomáš Mrázek přichází s jasným vysvětlením: „S největší pravděpodobností je důvodem nefunkční či chybějící zpětná klapka u vnitřního rozvodu kanalizační přípojky. To je věcí majitele objektu. Pokud by měl majitel podezření, že je chyba na veřejné části kanalizační přípojky, tak nás může kontaktovat a my celou situaci prověříme.“

V současné chvíli již po havárii nejsou stopy a chod obchodu celá záležitost nijak nenarušila, přesto pan Andriy doufá, že stejný problém už nebude muset řešit.

Video
Video se připravuje ...

Záchod chrlící litry vody z kanalizace přímo do obchodu Andriy Zakharchenko

Fotogalerie
8 fotografií