Anička pochází ze Znojma, kde se na gymnáziu také poprvé dozvěděla o možnostech a výhodách mezinárodní výzvy DoFE. Jako jedna z prvních tamních studentek se výzvu rozhodla přijmout. Určena je dětem a studentům ve věku od 14 do 24 let, přičemž jejím hlavním smyslem je určit si několik mezníků v osobnostním vývoji, které se studenti pod dohledem mentorů snaží překonávat.

Odměnou jim jsou prestižní mezinárodně platné certifikáty v několika úrovních – bronzové, stříbrné a zlaté. Ty mají velký význam například v rámci přihlášek na univerzity, v případech ucházení se o zaměstnání, potažmo získání nejrůznějších odborných stáží.

Mezinárodní výzvu založil loni zesnulý princ Philip v roce 1956 jako prostředek pro podporu seberozvoje mládeže. V České republice má již 27letou tradici, podporují ji nejen pražský magistrát, ale i žižkovská radnice, a každoročně se do ní zapojuje přes 5 tisíc studentů napříč celou republikou.

Činorodost nade vše

Proč se k DoFE odhodlala právě Anička? „Nevydržím dlouho sedět na jednom místě. Mám spoustu aktivit a tohle mi přišlo, že by do nich mohlo zapadat, a mělo by to nějaký smysl do budoucna,“ vysvětlila s tím, že ale zpočátku byla skeptická. „Váhala jsem, jestli mi to má co dát, protože spoustu aktivit, které je možné plnit v DoFE, jsem činila už tak sama za sebe,“ krčí rameny. Co rozhodlo? „Že tou zkouškou nemám co ztratit, ale jen získat. Tak jsem se hecla,“ usmívá se.

Získávání nastalo záhy. „Tím, že jsem se do mezinárodního programu zapojila, najednou se mi z toho našeho regionálního znojemského okénka otevřel výhled do celého světa. Začala jsem se seznamovat s příběhy konkrétních absolventů výzvy, začala jsem se seznamovat s ostatními účastníky, sdíleli jsme zkušenosti i záležitosti každodenního života,“ vypočítává. „Takže hned zkraje jsem získala nové přátele.“

Běhání, psaní a koncert

V rámci plnění výzvy si studenti vybírají z několika možných disciplín, které lze plnit. Jsou jimi zlepšení nějaké dovednosti, pohybového nadání čili sport a fyzická kondice, dobrovolnictví, několikadenní expedice do přírody, a pouze pro poslední zlatou úroveň je pak určen rezidenční projekt. Anička je momentálně na stříbrné úrovni, která pro splnění vyžaduje přísnější parametry i delší časový úsek. „Na tu zlatou si také myslím,“ nezastírá. Které disciplíny se rozhodla splnit?

„V prvé řadě jsem si vybrala pohyb, poněvadž nejsem a nikdy jsem nebyla žádným sportovcem, takže jsem se rozhodla, že se zlepším v běhu. V rámci dobrovolnictví jsem se stala šéfredaktorkou školního časopisu. A co se poslední ze zvolených disciplín týče, pro dosažení uznání za dovednost jsem zorganizovala koncert pro výherce celostátních soutěží klasické hudby pro dětské účastníky,“ vysvětluje. „Koncert jsem dávala dohromady nejdéle. Téhle zkušenosti si nesmírně vážím, protože mi dala nejvíce do života.“

Anička, Praha a celý svět

Ačkoliv Anička pochází a působí především na Moravě, Praha, kam zavítala loni 10. června na slavnostní recepci ve Valdštejnské zahradě při příležitosti oslav nedožitých stých narozenin prince Philipa, jí není nikterak vzdálená. „V Praze mám část blízké rodiny. Vracím se sem stále častěji, a pokaždé se těším, že poznám něco nového tam, kde jsem ještě nebyla,“ povídá s tím, že Prahu zná spíše jako turistka. „Takže je pořád co objevovat.“

Častěji se Anička zdržuje v jiných městech. A nevylučuje to ani ta zahraniční. „Už v rámci studií mne v rámci mezinárodních vztahů zaujaly mimoevropské končiny. Zaměřuji se na rozvojové země a humanitární pomoc,“ vysvětluje s tím, že se sama té pomoci aktivně zúčastní, když může. „Jako dobrovolnice jezdím do zahraničí, například do Indie,“ uzavírá.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb prince Philipa (†99): Rakev přivezli na autě, které si sám navrhl reuters

Fotogalerie
21 fotografií