„Když den pomáháme lidem,“ říká na videu, které zveřejnil Nezávislý odborový svaz Policie ČR v rámci vypsání veřejné sbírky na podporu Moniky její kolega Josef Jeřábek. „Teď potřebujeme pomoct i my.“

Jedna rána za druhou

Monika se už 12 let stará o své dvě dcerky, které od narození trpí mozkovou obrnou, a jsou upoutané na invalidní vozík. Maminka se jim za všech okolností snaží být oporou. Ale občas nastanou situace, které zvládnout sama nemůže. Takové se před několika měsíci začaly kupit jedna na druhou.

„Celou rodinu před několika měsíci postihla obrovská tragédie. Monika přišla o svého manžela, a holčičky o milovaného tatínka,“ říká Jeřábek. „Přestože je Monika silná žena, která se snaží vše zvládat s úsměvem a nedá na sobě znát únavu, ani vyčerpání, nyní potřebuje od nás všech pomoc.“

Obě její dcerky totiž zanedlouho čekají náročné operace nohou. Proces rekonvalescence bude zdlouhavý a složitý , bude vyžadovat takřka 24hodinovou péči. Monika se ztrátou svého milovaného dostala do existenčních problémů, kdy nebude moci zastávat plnohodnotně svou práci, aby se mohla postarat o své dcerky. Nezávislý odborový svaz Policie ČR pro ni proto od 15. listopadu do 31. prosince zřídil veřejnou sbírku, která by jí měla náročné měsíce, jež jí čekají, usnadnit.

Kalendář plný akce

Podpořit Moniku lze navíc buď finančním darem, nebo také zakoupením charitativního kalendáře Pohotovostní motorizované jednotky (PMJ). Výtěžek z jeho prodeje půjde právě na podporu Moniky Rejnartové. Stát bude 350,- Kč a půjde si jej objednat buď poštou, nebo osobně v budově Nezávislého odborového svazu Policie ČR v Bartolomějské ulici. V kalendáři budou k vidění fotogenické snímky, které dokumentují činnost tzv. „Péjáků,“ jejichž pražská jednotka, v rámci celé republiky unikátní, letos slaví 65. výročí své existence.

„Péjáci“ jsou v akci 24 hodin denně, vyjíždí k případům z linky 158, v nichž bývá hlášeno ohrožení života a zdraví, a zároveň se podílí na pátrání po odcizených vozidlech a věcech, eventuálně pohřešovaných osobách. „Z mého pohledu se jedná o vydařené umělecké dílo plné úchvatných fotografií z dílny pana Stanislava Petery a jeho týmu, který jako modely policistů využil reálné policistky a policisty PMJ,“ uvedl k představení kalendáře Tomáš Marešovský, vedoucí odboru PMJ. „Každá koruna pomáhá, děkujeme!“ jednohlasně děkuje policejní sbor na videu.
Fotogalerie
12 fotografií