Natánek přišel na svět, když byla jeho maminka ve 28. týdnu těhotenství. Sotva se narodil, stal se z něj obrovský bojovník. Nezvládal sám dýchat, proto ho museli intubovat. Několik dní takto strávil na neonatologickém oddělení a pak ještě dalších několik týdnů podstupoval oxygenoterapii, dokud se nenaučil dýchat sám.

Chlapeček v nemocnici prodělal oboustranný pneumotorax (nahromadění vzduchu či jiného plynu v dutině, jež obklopuje plíce, s částečným nebo úplným kolapsem plíce, pozn. red.) i několik infekcí. Přesto ale jeho tělíčko všechno statečně zvládlo a Natana si rodiče z nemocnice odváželi jako chlapečka, který netrpí vážnými zdravotními problémy. Dýchání však stále nebylo ideální, později mu diagnostikovali nealergické astma a zhruba do dvou let se u Natánka objevovaly také časté záněty průdušek a zápaly plic.

Jako by toho na tak malého chlapečka a jeho rodinu nebylo už tak dost, když mu bylo zhruba půl roku, lékaři zjistili, že má problémy se sluchem. Dostal naslouchadla a později mu byl také voperován kochleární implantát. K tomu všemu se přidal také špatný motorický vývoj – chlapeček se naučil chodit, až když mu bylo dva a půl roku, podle neurologa kvůli mozečkové nezralosti. Ta se má ale s věkem lepšit.

Je to pohodář, miluje zpěv

Přes všechna trápení, která malého Natánka potkala, je chlapec podle maminky obrovský pohodář. „Díky své starší sestře je sociálně zdatný a nemá tak problém s komunikací. Miluje vodu. Ve své skupině byl nejzdatnější plavec,“ popsala jeho maminka Hana Gerner.

Natan je obrovský bojovník - sotva se narodil, musel bojovat o život.
Autor: Nadační fond Axon

I přes svůj handicap nesmírně rád zpívá a má velmi dobrý hudební sluch. „Pořád se učí nazpaměť různé básničky a písničky. Paní učitelka na logopedii říká, že už ho vlastně nemá co učit. Natan také hodně rád rozebírá a montuje předměty, zajímá ho, co jak funguje a hlavně věci, které se samy hýbou,”  řekla maminka.

S chůzí, která je zatím nestabilní, Natanovi mohou pomoci intenzivní terapie. Ty podstupuje na speciálních přístrojích na pražské Neurorehabilitační klinice Axon, pojišťovny je však hradí pacientům jen částečně. Proto pro něj Nadační fond Axon pořádá sbírku, která rehabilitace pomůže zaplatit, zveřejněna je také na dárcovské platformě Donio.

„Je dobré, že umí lézt střídavým vzorem, to je základ pro kvalitní chůzi. Má velkou šanci výrazně zlepšit kvalitu svého života a jednou normálně chodit,’’ říká Jarmila Zipserová, primářka a zakladatelka kliniky.

Fotogalerie
5 fotografií