V honosném Jiříkově sále na Staroměstské radnici se na stole třpytily dva druhy medailí. Oba dva se dávají za dlouholetou a perfektní službu, přičemž jedny jsou z českého hasičského sboru a druhé z toho pražského. Pro hasiče ale nejsou nijak automatické a musí si je pořádně odpracovat. Štefan Molnár si za svoji téměř dvacetiletou službu vysloužil o malinko cennější medaili od HZS ČR: „Je to pro mě velká pocta, ale opravdu. Medaili, kterou jsem dostal, obdržíte pouze za dlouholetou vykonanou práci. U sboru sloužím od roku 2000,“ svěřil se pro Blesk.cz Molnár.

Částečně díky němu pražští hasiči věděli, jak se popasovat s přírodními katastrofami či nehodami a mohou se pyšnit úspěšnými zásahy. Pracuje totiž v odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení, který nyní sám vede: „Připravujeme si různé scénáře, jak postupovat při nehodách, proškolujeme hasičské jednotky a samosprávy,“ říká hasič. Během jeho služby se systém, jak postupovat při nehodách či krizových situacích, velmi změnil.

Záchranářská koordinace

Kritický okamžik přišel v srpnu 2002, kdy v Praze nastaly ničivé povodně. Po záplavách na Moravě v roce 1997 se pomalu proměnil záchranný systém po celé republice, ale tohle byla první ostrá zkouška. Štefan Molnár byl v ústředí a rozdával početným lidem v terénu rozkazy, kde a jak je potřeba postupovat: „Hasičský sbor nejsou jen profesionální hasiči, ale také dobrovolní hasiči. Do toho vstoupila armáda, různé spolky. Ty všechny jsme museli koordinovat, abychom co nejlépe reagovali na situaci. Pak jsou potřeby občanů, kdy jsme museli zjistit, co je potřeba poskytnout a přivézt. Jak povodně odeznívaly, tak bylo nutné koordinovat obnovu,“ vzpomíná na srpnové události a dodává: „Z hlediska krizového byly tyto povodně opravdu nejhorší ze všech krizových událostí. Každé další jsme zvládli o něco lépe. 

Nebyl to ale jediný zásah, kdy byl přilepený na telefonu a vyhodnocoval, jak nejlépe postupovat. Bezesnou noc prožil i při hašení Veletržního paláce a neméně složité byly zásahy, když hořely různé průmyslové závody a hrozil únik jedovaté chemie. Dnes je Praha podle Molnára na stoletou vodu velmi dobře nachystaná a testuje se také nový systém varování pomocí sms místo hlášení z ampliónů. Oceněný Štefan Molnár ale doufá, že to nebude už nikdy potřeba.
Fotogalerie
26 fotografií