Tantrická masáž je pouze část tantry, duchovní nauky, filozofie, díky které můžeme poznat své tělo a naučit se jej vnímat a pociťovat," vysvětluje Martina, která se tantrismu, tedy stylu meditace a rituálů, jenž má své počátky už v 5. století v Indii, věnuje přes deset let. 

Tantra je o poznávání sebe sama, také o nastavování hranic a o komunikaci nejen během masáže, co mi je a není příjemné, ale hlavně také v denním životě. Všichni bychom měli vědět, co chceme, a pokud to nevíme, tantrická masáž, hlavně s prvky BDSM, nám v tom může značně pomoci," domnívá se.

Ne všichni ji provádí správně

Jak tedy taková masáž probíhá? Masáž začíná tantrickým rituálem, při kterém se na sebe masérka s klientem naladí, čímž se celá masáž uvádí do posvátné atmosféry. „Je to zásadní část, kterou spousta tantrických masérek ani nedělá," říká Martina. To je podle ní také jedním z důvodů, proč si řada lidí z tantrické masáže odnáší jen fyzické vyvrcholení a s ním i pocit, že to je to, oč v tantrické masáži jde především. Správně by to tak dle Martiny být ale nemělo.

Rituál naladění

Tantrický rituál podle Martiny začíná vestoje tím, že se klient a masérka chytí za ruce a chvíli se vzájemně dívají do očí. Poté se začne masérka lehce dotýkat různých částí těla v určitém pořadí od shora dolů a od předu dozadu - to má být příprava na fyzické i duševní uvolnění.

Jednou z částí tantrického rituálu je i pokleknutí před tzv. Shivou, který představuje mužskou energii, nebo Shakti, která představuje energii ženskou (záleží na pohlaví klienta/klientky). Součástí rituálu je i prvotní zklidnění dechu, které pomůže navodit příjemnou atmosféru při světle zapálených svíček, vůně esenciálních olejů či vonných tyčinek a příjemné relaxační hudby.

Tantrická masáž je pouze část tantry, duchovní nauky, filozofie, díky které můžeme poznat své tělo a naučit se jej vnímat a pociťovat
Autor:  Martina Schäferová

Následně dochází k uvolňování svalů a zcitlivování těla. „K uvolňování svalů se používají nahřáté ručníky a k zcitlivění pak používáme různé rukavičky a pírka," vysvětluje masérka. „Hlavní je ,nebýt v hlavě', ale být v přítomnosti tady a teď pomocí vnímání vlastního dechu," popisuje.

Přítomný okamžik

„Celkové fyzické i duševní uvolnění má přesah, který se dá a měl by se následně využít v reálném životě,“ je přesvědčená Martina. „Když jsme přítomní a neutíkáme do minulosti ani budoucnosti, dokážeme být více vnímaví a rozhodovat se na základě toho, co se opravdu děje," popisuje duchovní principy tantry.

Probouzíme sexuální energii

Ačkoli nejde primárně o erotickou masáž, intimním partiím se masérky nevyhýbají. Ovšem klasický orgasmus není jejím cílem. „Jedná se o probouzení sexuální energie, se kterou se poté pracuje. ,Vytahuje se' pomocí dechu a vizualizace do vyšších čaker (energetická místa v těle, pozn. red.) a tím se sice její název ,mění' na energii životní, ale jedná se stále o jednu a tu samou energii."

Masáž začíná tantrickým rituálem, při kterém se na sebe masérka s klientem naladí
Autor:  Martina Schäferová

Práce tantrické masérky má tedy zasáhnout nejen tělo, což se následně projeví fyzickým vzrušením, ale i duši, přičemž obě složky jsou těsně spjaty. „Jsou různé varianty práce s energií, například tzv. velký tah (technika vycházející z taoismu, která spočívá v cílené práci s dechem a svaly, pozn. red.), který je vlastně celotělovým orgasmem. Ten není prožívaný pouze v oblasti genitálií, ale v úplně celém těle, což je pro většinu lidí naprosto nový rozměr zážitku, pro který si pak opakovaně přicházejí.“

Fotogalerie
9 fotografií