Igor Banga měl zdravotní potíže, ani přesto se na chvíli nezastavil - chtěl svým zákazníkům za každou cenu vyjít vstříc. V pátek 2. března ale zkolaboval přímo ve svém obuvnictví, na místě, které pro něj bylo vším. I přes rychlou pomoc záchranářů bohužel zemřel. V pondělí mu rodina uspořádala pohřeb. S Igorem se přišly rozloučit desítky lidí, kteří jej poznali skrz jeho práci. 

Viděla jsem ho v pátek ještě před jeho smrtí. Neusmíval se jako vždy. Říkala jsem si, že ho asi něco trápí,“ popisuje smutně jeho dlouholetá zákaznice Monika Švorčíková Fejfarová, kterou smrt „Strýce Igora“, jak všichni Igoru Bangovi říkali a jak se také jmenovalo jeho obuvnictví, velmi zasáhla.

A nebyla jediná. Svým zákazníkům svou dobrosrdečností, milými slovy a přístupem k podnikání, při němž mu nešlo v prvé řadě o peníze, ale o kvalitu, laskavý obuvník přirostl velmi k srdci. Mnoho z nich přišlo se smutkem v srdci k jeho proslulému obchůdku zapálit svíčku, aby Igorovi vzdali hold. 

Dojatá rodina

Kdyby to tatínek viděl, určitě by ho to moc potěšilo,“ říká s dojetím syn Igor Banga, kterého spousty hořících svíček a květin u obuvnictví překvapily. Lidé přinášejí každým dnem další a další.

Igor Banga pocházel ze Slovenska, kde se narodil do početné romské rodiny. Přestože jsou Romové v české společnosti často vnímáni negativně, „strýc Igor“ se na Lukách stal všemi velmi oblíbenou postavičkou, vzorem i ikonou. Byl věřícím člověkem, který chodil pravidelně do kostela a desatera se držel celý život. Pomáhal celé své rodině, ale i cizím lidem. „Kontakt s lidmi ho velmi těšil,“ říká jeho syn. 

Video
Video se připravuje ...

Lidé nosí k obuvnictví květiny a svíčky. Strýc Igor, jak Igora Bangu všichni znají, byl vždy velmi laskavý a obětavý muž. Eva Fornálová

„Přišla jsem sem i s porouchaným zipem, kdy mě všude odmítli. On mě ale nikdy neodmítl a vždy se snažil udělat pro druhé co nejvíc,“ popisuje jeho věrná zákaznice Monika, která se společně s dalšími lidmi vydala i na jeho pohřeb. „Člověk si pak uvědomí hodnoty, když se něco takového stane. Velmi mě to zasáhlo,“ prozradila.

Obuvnictví, ve kterém Igor Banga působil dvacet let coby Strýc Igor, pravděpodobně nezmizí. „Rád bych předal odkaz tatínka někomu, kdo tady bude v obuvnictví pokračovat,“ prozradil syn Igor.

Fotogalerie
8 fotografií