Eva Tůmová se poprvé do Werichovy vily, která sídlí na adrese U Sovových mlýnů 17, dostala jako malá holčička. Kamarádila s Janou Werichovou (†45), dcerou Jana Wericha. V období dospívání je rozdělilo studium. Opětovně se začaly bavit, když bylo oběma 35 let. „Byla velká náhoda. Potkaly jsme se v době, kdy jsme se obě rozvedly,“ vzpomínala.

Přátelství

A tak se opětovně zrodilo velké přátelství mezi Evou a Janou. „Řekla mi při setkání s takovým nadšením, abych šla k nim, že to musíme oslavit,“ vyprávěla. Když si při návštěvách Eva všimla opuštěné sedmileté holčičky Zdeňky (49), přezdívané Fanča, rozhodla se vypomoct s hlídáním. „Byla to vnučka Werichových a nikdo na ni neměl čas,“ prozradila. Postupně si tak malé dítko půjčovala na víkendy a vodila na kroužky, aby ji zabavila.

Polykání naoko

Zpočátku dělala malé Fanče vychovatelku, později i ošetřovatelku manželům Werichovým, kteří už byli v letech. „Osobní lékaři pana Wericha mě zacvičili, jak se vyváří kanyly, jaké léky musí užívat… Povím vám, bylo to vážně náročné. On byl totiž už tehdy mrzutý starý pán a místo toho, aby užíval léky, tak mi radši vyprávěl nekonečné historky ze svého mládí.“

Video
Video se připravuje ...

Projděte si s námi Werichovu vilu Eva Fornálová

Ale Eva Tůmová se nedala. „Tak si je nakonec teda vzal, šel s tím k oknu a jako je polykal. Ale přitom si je nechal v puse,“ popisovala bývalá ošetřovatelka a rodinná přítelkyně, jak byl Werich ve stáří mazaný. Při vysávání pak všechny léky objevila za postelí, kam je pravidelně všechny plival.

Druhý domov

Poslední tři roky života Wericha byla Eva Tůmová s rodinnou denně. Nakonec se přestěhovala i do pokoje na půdě domu. „Prosím tě, co blázníš pořád na té Bílé hoře… Pronajmi to tam a odstěhuj se sem,“ říkal jí tedy Jan Werich. Werichova vila se tak stala jejím druhým domovem a na vzpomínky s touto rodinou vzpomíná s úsměvem dodnes.

Do vily se opět po letech dostala. „Byla jsem velmi nešťastná, jak to tady další majitelé přetvořili. Kdysi tady byla hlavním prostorem velká kuchyně, která byla srdcem domu,“ vyprávěla Eva Tůmová, která se naučila tehdy vařit až po třicítce díky Zdeňce, manželce Jana Wericha. „Dej tam špetku toho a tamtoho a já poslouchala a přesně postupovala,“ vzpomínala, jak ve stáří pomáhala manželům Werichovým. Dnes si můžete ve vile prohlédnout i recepty, které rodině vařila.

Fotogalerie
62 fotografií