Bylo mi asi 14 let, když moje sestra povídala něco o diabolu a nakonec ho přivezla na víkend na chatu,“ vzpomínal Jarda na to, co ho přivedlo k práci žongléra. Pokud netušíte, co je diabolo, jedná se o staré žonglérské náčiní z Číny podobné joju.

Víkend skončil a diabolo jsem musel vrátit. Ale hned v pondělí po práci zajel můj táta do obchodu pro žongléry a diabolo mi pořídil. Od té doby jsem si ve volných chvílích chodil trénovat za barák, tak abych měl klid a nikdo mě neviděl,“ vyprávěl o svém dlouholetém koníčku.

Teprve po nějaké době pochopil, že se během té doby stal žonglérem a patří do cirkusu. A tak postupně začal zkoušet další cirkusové dovednosti. Dostal se tak k chození na chůdách, žonglování s nejrůznějšími předměty, jako je oheň, kterého se dlouho bál. Samotné žonglování podle něj nebezpečné není. „Riziko přichází, pokud se začne přikrášlovat a kombinovat. Oheň pálí, pád z výšky bolí, nože řežou,“ podotkl s úsměvem. 

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z poslední fireshow na Štvanici Eva Fornálová

Oheň pálí

Na fireshow používá klasický petrolej nebo lampový olej. „Menší popáleniny jsou běžné a člověk si na to zvykne. Nicméně se musí neustále dávat velký pozor na nečekané situace, jako je třeba rozlití paliva nebo i divák pod vlivem alkoholu,“ vysvětloval na Štvanici, kde předváděl své umění. „Musí se dávat velký pozor na nevdechnutí ohně, například při plivání ohně, které rozhodně nedoporučuji. A největší pozor se musí dávat samozřejmě na bezpečnost diváka,“ upozorňoval.

Úraz nováčka

„Když jsem byl mladej a blbej, tak jsem plival oheň. Nedělal jsem to dobře a jednou mi hořel obličej a krk,“ vzpomínal na mladickou nerozvážnost. Byly z toho nakonec popáleniny 1. stupně a nic trvalého. „Plivání ohně může být nebezpečné hlavně kvůli možnosti vdechnout oheň do plic, menší popáleniny kůže se zahojí… Musí se to rychle uhasit.“

Vášeň, ne obživa

Přestože je žonglérství jeho velkou vášní, neživí jej. „Zkoušel jsem technicky zaměřenou vysokou školu, ale zas takovej technik jsem nebyl. Bohužel jsem v té době netušil, že v Evropě existují také cirkusové školy,“ prozradil. Živí se jako IT specialista, což mu dává možnost užívat si svou vášeň naplno. Nemusí se totiž trápit v období, kdy přichází méně zakázek. „Žonglování mi zůstalo pouze jako poloprofesionální zábava, a tak jsem u toho vydržel tak dlouho možná i proto, že do toho nejsem nucen,“ zamyslel se nakonec.

Kde Jardu potkáte?

Přes letní sezonu pořádá s přáteli pravidelné srazy v pražských parcích a na vyhlídkách. „Kdo chce, tak si nás určitě najde… Teď nás čeká poslední sraz, potom Mikuláš v centru města a potom různé party podle poptávky,“ prozradil Jaroslav.

Vyvrcholením sezony je pro něj festival Circus Culture Fest, který je určen jak pro veřejnost, tak pro profíky. Festival má kromě zábavy propojovat svět cirkusáků a diváků.

Podívejte se na fotografie z poslední fireshow na Štvanici:

Fotogalerie
12 fotografií