Peripetie ohledně budovy Autonomního sociálního centra v Jeseniově ulici se táhnou již od roku 2014, kdy nevyužívanou státní budovu osídlili aktivisté za účelem jejího zvelebení a kulturního využití ve prospěch širokých vrstev obyvatelstva. V září letošního roku však odvolací pražský městský soud potvrdil rozhodnutí o jejich vystěhování z ledna, které mělo nastat právě ve středu, aby mohla být budova druhý den předána právoplatnému majiteli SŽDC.

Aktivisté i přesto v budově hodlají setrvat a zákonům nadřazují vlastní logiku. „Dům je ve veřejném vlastnictví. O tom, jakou má mít místo podobu, mají právo rozhodovat jeho obyvatelé a ne jen úředníci, odborníci, nebo developeři,“ zaznělo na tiskové konferenci.

„Nechceme Kliniku nevyužitou“

Ačkoliv se podle soudního rozhodnutí aktivisté doposud nezařídili, zcela je neignorují. Doufají ale v další možná otevřená řešení, kterým by výrazně napomohla domluva s majitelem budovy. „Vidíme prázdný dům, a víme, že následující roky nebude nijak využitý,“ poukazuje právní zástupkyně Kliniky Tereza Virtová na skutečnost, že než dojde k plánovaným stavebním změnám budovy, bude do té doby opět a dlouho prázdná a nevyužitá.

Kdybychom teď odešli z Kliniky, bude zase jenom prázdná ruina, jejíž ostraha bude stát SŽDC stovky tisíc měsíčně. Vyzýváme proto SŽDC, aby svůj plán ničit Kliniku přehodnotila, anebo nás alespoň nechala v domě do reálného začátku přestavby,“ dodává. Tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová k situaci uvedla: „Očekávali jsme, že paní Mgr. Ing. Tereza Virtová bude nejdříve informovat o svých plánech SŽDC, vlastníka objektu. S politováním jsme však zjistili, že své rozhodnutí sdělila pouze médiím, a to i přes to, že jsme reagovali na její žádost o schůzku. Navržený termín dnešní schůzky na 9:00 neakceptovala.“