Lidé zahalení do černé, rakev, květiny a svíčky. Takový pohled se v pondělí odpoledne naskytl lidem v centru Prahy. Nešlo však o opravdový pohřeb, jak se na první pohled zdálo. Na Malostranském náměstí se sešli vegani, kteří tímto způsobem vzpomínali na všechna hospodářská zvířata, která zahynula na jatkách.

„Prostřednictvím této akce pietním způsobem uctíme památku všech bytostí, jejichž život byl předčasně ukončen násilnou smrtí na jatkách. Tato takzvaná hospodářská zvířata jsme odsoudili mimo okruh soucitu, ačkoliv cítí radost i smutek obdobně jako psi, kočky nebo lidé,“ vysvětlila Tereza Vandrovcová, mluvčí neziskové organizace Otevři oči, která každý rok v den zvířat akci pořádá.

Cílem akce je podle Vandrovcové upozornit na paradox a zároveň vyjádřit zármutek. V Praze se pieta konala už poosmé v řadě. Během let se postupně přidala i další města, v pondělí tak drželi pietu aktivisté nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě, v Liberci a Zlíně. V pražském průvodu se letos sešlo asi 40 veganů.

Pozitivní dopad?

Podle Vandrovcové se vlna zájmu o veganství v posledních letech zvedla. „Projevuje se to setrvalým nárůstem četnosti vyhledávání slova vegan na Googlu, počtem otázek o veganství, které nám chodí do zpráv, ale i tím, že setrvale narůstá počet restaurací, které nabízí veganská jídla (včetně např. pizzy s veganským sýrem),“ říká Vandrovcová, podle níž má tento aktivismus pozitivní dopad na společnost. 

Vegani po celém světě právě 2. října, kdy je světový den hospodářských zvířat, uctívají památku 70 miliard zvířat, která ročně přichází o život kvůli živočišné produkci. 

Podívejte se na fotografie z piety:

Fotogalerie
27 fotografií