Směnku vystavila společnost Technoexport těsně před privatizací v roce 2007, firmu však podle obžaloby opustila bez vyplněné částky i hesla sine obligo, které v právnické hantýrce znamená »za závazek neručím«. Přes několik majitelů se dostala až do černohorské společnosti D.O.O. Corner Finance vlastněné Františkem Buškem, který se v roce 2013 začal dožadovat proplacení.

Vedení tehdy již zprivatizovaného Technoexportu to odmítlo a soudy firmě ovládané Plachým znemožnily užívání Paláce Koruna, zatímco Buškovu směnku zavřely do trezoru.

„Já jsem pana Karetu (ředitel Technoexportu – pozn. red.) hned pověřil veškerým zjišťováním, pátráním, ověřováním a on reagoval tuším hned druhý den,“ řekl v pátek Tomáš Plachý u soudu. Zjistil, že směnka měla v roce 2007 zajišťovat obchod se čtyřiadvaceti kusy ochranných protichemických obleků za necelých 850 tisíc korun. Dodavatelem byl paradoxně Technoexport, kterému se však kvůli nezaplacení vrátila zpátky a poté se dostala až do rukou Buška. Jenže již s vyplněnou částkou 900 milionů korun. Jak přesně k tomu došlo, musí určit probíhající soud.  

Privatizace se stopou StB

Chemik a jeden z nejbohatších lidí Česka Tomáš Plachý byl podle spisů StB tajným spolupracovníkem s krycími jmény ALI a PLATON. V roce 2007 se mu za ne zcela jasných okolností povedlo koupit státní podnik Technoexport za 516 milionů, který v tu dobu vlastnil Palác Koruna na rohu Václavského náměstí v Praze, jen jeho hodnota je vyšší než miliarda.

Hrdý tunelář Bušek

Obžalovaný protivník se zapsal do paměti lidí jako sponzor ODS z konce 90. let ještě pod jménem František Chobot (jméno Bušek převzal později po manželce). Jeho firma Iceberg, která zbohatla na vyvádění majetku z jiných společností, v roce 1997 největší pravicové straně darovala tři miliony. „Napište, že jsme cyničtí, ale je to v mezích zákona. Jestli tedy není tunelování nezákonné, budu to po získání 51procentního podílu (jakékoliv firmy – pozn. red.) dělat také,“ řekl tehdy Chobot.

Svědci mrtví či bez paměti

Soud se v minulosti snažil k vysvětlení podivuhodných transakcí předvolat řadu svědků, kteří by měli k případu co říct. První převod směnky podepsal Plachého blízký spolupracovník Petr W., kterého však v červnu 2010 na dálnici mezi Prahou a Berounem usmrtil kamion. Vysvětlení ohledně směnek měl podat i další ze spolupracovníků Pavel K., který tvrdil, že si nic nepamatuje.

Fotogalerie
16 fotografií