„Systémově je na této gynekologicko-porodnické klinice, kde se ta nešťastná událost stala, vše správně nastaveno. Šlo o selhání lidského faktoru, (...) konkrétních lidí, kteří nepostupovali podle postupů, které jsou na Bulovce zavedeny,“ řekl ministr.

Ministerský odbor přímo řízených organizací, pod který Bulovka spadá, podle něj procesy zkontroloval, další vyšetřování je ale podle Válka na policii. „Ty postupy se znovu a znovu budou revidovat ve všech zdravotnických zařízeních. Pokud najdeme cokoliv, co by se dalo zlepšit, tak to samozřejmě zlepšíme,“ dodal s tím, že ředitel Bulovky Jan Kvaček kvůli této události ministrovu důvěru neztratil.

Obě ženy byly cizinky původem z Asie, které trvale žijí v Česku. Jedna přišla na běžnou kontrolu v těhotenství, druhá na takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze tak i ukončit těhotenství. Čtyři pracovníci nemocnice, lékařka, sestra a administrativní pracovnice z gynekologicko-porodnické kliniky a anestezioložka z oddělení ARO jsou podle nemocnice po tragické události mimo službu.

Podle Válka by pacienti měli být označení pomocí náramků, které je přesně identifikují, a mít s sebou tlumočníka, pokud nemluví česky. „Nejde jenom o tlumočníky, ale i pacienta, který je ve stavu, kdy není schopen vůbec odpovídat. I potom musí být identifikován,“ uvedl Válek. Posílit mechanismy, které pacienty chrání před lidskou chybou, by podle něj mohla pomoci i další elektronizace zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci byli postaveni mimo službu, řekl tehdy ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Video
Video se připravuje ...

Vláda rozhodla o zákazu produktů s HHC. Ministr Válek: Přístup má být podobný jako k alkoholu! ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
14 fotografií