Záměna se stala mezi dvěma cizinkami - Asiatkami. Jedna z nich do nemocnice přišla kvůli kyretáži, zákroku, který se provádí při léčbě dělohy a také jím lze ukončit těhotenství, druhá – těhotná – žena dorazila k lékařům na běžnou kontrolu. Ta kvůli strašlivému omylu personálu potratila, byla v 16. týdnu těhotenství. 

Podle CNN Prima News personál těhotnou ženu doprovodil na tzv. pokoj dospávání, kde čekají pacientky, jež mají podstoupit tzv. malý výkon. Zhruba po půlhodině byla převezena na operační sál, převzalo si ji oddělení ARO, které nezkontrolovalo štítek na ruce. Ten pacientka podle zdroje televize ani neměla. Ženu uspali a provedli zákrok, teprve při něm pak lékař zjistil, že odtekla plodová voda a objevil se kousek pupečníku. 

Incident pro televizi potvrdila mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová. „V pondělí 25. března došlo na naší Gynekologicko-porodnické klinice k nežádoucí události. Podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky,“ uvedla s tím, že zaměstnanci nemocnice, kteří jsou za omyl zodpovědní, skončili mimo službu a probíhá interní šetření. Nemocnice prý v případě zjištění porušení pracovních postupů vyvodí osobní odpovědnost. Dodala, že se nemocnice pacientce omluvila a pracuje na tom, aby žena byla náležitě odškodněna. 

„Ministerstvo zdravotnictví bylo o nežádoucí události, která se stala ve Fakultní nemocnici Bulovka dne 25. března tohoto roku, informováno ředitelem nemocnice a přednostou gynekologicko-porodnické kliniky. Ministerstvo zdravotnictví vyjadřuje pacientce i celé rodině hlubokou lítost. Došlo k neomluvitelnému selhání lidského faktoru a viníci jsou postaveni mimo službu. O dalších krocích vůči zaměstnancům, kteří chybovali, budeme ze strany FN Bulovka nadále informováni a budeme situaci řešit,“ uvedl Jakob.

Okolnosti incidentu prověřuje také policie. „Do této doby jsme neobdrželi žádné oznámení v této věci, ale na základě informací zveřejněných v médiích jsme se celou záležitostí začali zabývat z vlastní iniciativy,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Právníci: Milionové odškodné

Podle právníků jde o trestný čin. „Tento fatální následek a jednání je samozřejmě trestným činem. Zákon hovoří o tom, že by se mělo jednat o těžké ublížení na zdraví,“ řekla pro CNN Prima News právnička Klára Slámová s tím, že za něj hrozí až čtyřleté vězení. Nemocnice se navíc musí připravit na to, že nejspíš zaplatí tučné odškodné v řádech milionů, totéž potvrdil také advokát Jan Černý.

Fotogalerie
5 fotografií