V 70. letech minulého století patřil Zajíček k nejvýznamnějším postavám československé nezávislé kultury. Spolu s hudebníkem Mejlou Hlavsou založil hudební skupinu DG 307, v níž působil jako autor textů a frontman. Zajíček je autorem přibližně dvou desítek básnických sbírek a stovek písňových textů. „Netočil zbytečné desky, nepsal povrchně, nemluvil o blbostech. Ve všem byl intenzivně ponořený,“ uvedl hudebník Martin Kyšperský.

Legenda undergroundu

Pražský rodák Zajíček patřil mezi představitele českého undergroundu. V roce 1976 jej komunistický režim spolu s členy kapely The Plastic People of the Universe zatkl a na rok uvěznil. Po propuštění podepsal Zajíček Chartu 77 a následně se stal jedním z terčů akce Asanace, jejímž cílem bylo donutit nepohodlné lidi k emigraci. Zajíček odešel v roce 1980 nejprve do Švédska, později do USA. Od roku 1995 žil opět v Praze.

V 90. letech vydal Zajíček s DG 307 alba Uměle ochuceno, Kniha psaná Chaosem nebo Šepoty a výkřiky. Jeho texty byly publikovány v samizdatu nebo v exilových časopisech, ve sbornících, po sametové revoluci vyšly i knižně, stejně jako sbírka poezie Kniha měst. Hrál malé role hrál ve filmech Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky či ...a bude hůř Petra Nikolaeva. V říjnu 2023 mu bylo uděleno čestné občanství hlavního města Prahy.

Fotogalerie
9 fotografií