Nenadálý problém řeší radnice Prahy 7. Na břehu Vltavy na jejím území totiž žijí bobři, kteří „spásají“ jeden strom za druhým. Zatímco loni se jednalo o několik jednotek stromů, letos už jsou jich desítky. „Letos se to zintenzivnilo. Dobrá zpráva je, že životní prostředí se zlepšilo, ta horší je, že jsou bobři čiperní a my potřebujeme ochránit stromy,“ řekl Blesku starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). 

Radnice se podle něj rozhodla vytipovat stromy, o něž má smysl zabojovat, nesmí jich být ale moc. „Pokud bychom totiž chránili všechny stromy, bobr se naštve, a když se naštve, tak se prohrabe ke kořenům a sežere kořeny a tím je všechna ochrana stromů samozřejmě k ničemu,“ uvedl starosta. Nejcennější v lokalitě jsou černé topoly, radnice bude jejich ochranu řešit s Povodím Vltavy. 

„Chceme také vyjednat, aby povodí nechávalo kmeny ležet tam, kde je skácí. Bobr totiž špatně vidí a vlastně ohlodává to první, do čeho vrazí, když vyleze z vody,“ dodal Čižinský s tím, že postup radnice konzultovala s odborníky.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Frýdku-Místku zachránili bobra, který spadl do jímky. HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
13 fotografií