Případem, který hýbe městskou částí Praha-Újezd od konce roku, se na čtvrtečním zasedání zabývali magistrátní zastupitelé. Nakonec podpořili usnesení zastupitelky Radmily Kleslové (ANO), podle které má magistrát konkurzní řízení prošetřit. Stalo se tak navzdory názorům Zdeňka Kovaříka a Tomáše Portlíka z ODS, podle kterých rozhodování v takových věcech magistrátu nepřísluší.

Rodiče proti nově zvolené ředitelce Heleně Patákové (člence zastupitelstva a ODS) sepsali petici a podali podnět České školní inspekci. Podle informací, které na zastupitelstvu zazněly, šetří průběh výběrového řízení i policie. Jeden z členů konkurzní komise se již podle toho, co zaznělo, dostavil na služebnu k podání vysvětlení.

Důvodem nevole je, že kandidátka měla ze zhruba jedné čvrtiny opsat bez uvedení zdrojů koncepci, se kterou se do výběrového řízení přihlásila. Rodičům vadí i její údajně špatné reference a to, že má vystřídat oblíbeného ředitele Tomáše Kunsta, který školu podle nich vybudoval. Nová ředitelka podle informací Blesku vadí i zaměstnancům školy, kteří podávají výpovědi. Podle rodičů je tak reálně ohrožena výuka, a to zejména u dětí v 5. třídě, kteří budou přecházet na druhý stupeň na jinou školu a jejich situace je tak složitější.

Starosta Václav Drahorád (ODS) za novou ředitelkou stojí. „Nechal jsem si zpracovat znalecký posudek a jeho závěrem je, že o žádný plagiát nejde,“ uvedl s tím, že magistrát není v této věci nadřízeným orgánem obce a zastupitelstvo tu řeší absurditu. Výsledky svého šetření má magistrát zastupitelům předložit 21. března.