„Účelem průzkumu je zjištění stavu fasády, což je důležitý krok pro další fázi oprav, bez kterého se neobejdeme. Dozvíme se, jestli tam náhodou není nějaké narušení struktury kamene, které není vidět. Očistí se tmely mezi spárami a zjistí se, zda někde není skrytá nějaká díra. Zjistíme, kolik procent kamene se bude muset měnit či opravovat," řekl Kotalík.

Dělníci nejprve postaví po celém obvodu věže lešení, které bude okolo brány po celou dobu průzkumu. Po dostavbě lešení bude v následujících asi dvou týdnech pořízena fotodokumentace, aby byl přesně zaznamenán nynější stav fasády. Poté bude očištěna a následně přijdou restaurátoři a budou kameny zkoumat a odebírat vzorky. Na závěr odborníci vyhodnotí svá zjištění a stav fasády a její výzdoby a všech architektonických prvků.

Kromě průzkumu opraví také část ochozu. „Vzhledem k tomu, že tam už lešení bude, chceme to využít k tomu, že na ochozu Prašné brány máme takzvané klenáky, takové zábradlí kamenné, které bychom opravili. Využijeme tak lešení i k jejich opravě," řekl Kotalík.

Dosud není vyřešena budoucí podoba fasády. Ta totiž očištěním může změnit barvu. Podobně, jako se to stalo v případě Národního muzea po jeho kompletní rekonstrukci. „Mým osobním přáním je, abychom ji vrátili tak, jaká byla původní, což bychom mohli přirovnat k Obecnímu domu. Nicméně druhá otázka je, že lidé jsou na barvu, která tam je dnes, zvyklí. Takže je to debata, která je stále otevřená," dodal Kotalík.

Prašná brána byla postavena na místě zchátralé původní brány Horské, zvané Odraná. Brána je vstupem na Královskou cestu, která vede přes Staré Město a Karlův most na Pražský hrad. Vysoká je 65 metrů a ve 44 metrech výšky je ochoz. Název Prašná nese od 18. století, podle magistrátního webu ale neexistují prameny, které by dokazovaly, že je to kvůli skladování střelného prachu.

Fotogalerie
17 fotografií