Pokud procházíme nebo projíždíme ulicí Jelení, provází nás po jedné straně kamenná zeď, která ohraničuje areál Pražského hradu. Zeď na první pohled vypadá opravdu v dobré kondici, přesto se koncem ledna její část zřítila. Nabízela by se možnost, že do zdi narazilo například projíždějící auto, opak je ale pravdou. Zeď spadla vlivem povětrnostních podmínek.

Ach, ty mrazy

Zřícení zdi překvapilo i architekta Zdeňka Lukeše, který na Hradě působí od začátku 90. let. „Zeď vypadala, že je celkem v pořádku. Zřejmě v ní byly nějaké trhliny, do nichž zatekla voda, která při mrazech zmrzla, a zeď to potrhalo.“ To ostatně potvrdil i Tiskový odbor Pražského hradu. „Podle všeho stabilitu zdi nejdříve narušily mrazy a zhroucení pak přispěly i silné větry.“

Jelikož jde o historické zdivo, není možné zeď opravit běžnými postupy. „Bude se muset postupovat velmi opatrně. Její původní základ tvoří kameny, místy však byla vyspravována cihlami. Mohou v ní prý být i části obsahující středověké zdivo. Bude třeba využít tradiční technologie,“ vysvětluje Lukeš.

„Kameny se budou muset očistit a zeď z nich znovu sestavit. Používat se bude speciální malta, která neobsahuje cement, aby byly dodrženy památkové předpisy. Bude to samozřejmě pracné,“ dodal Lukeš.

Ke slovu se dostanou památkáři

Ani na Hradě prozatím neví, jak bude rekonstrukce finančně a časově náročná. „Vše bude záležet na doporučení, zvoleném postupu a stavu zdiva. Samozřejmě celou rekonstrukci budeme konzultovat s památkáři. Prozatím tedy ani nevíme, zda bude nutné vypsat výběrové řízení,“ sdělil Tiskový odbor Hradu.

Místo, kde se zeď zřítila, je provizorně ohrazeno páskou a také mobilním oplocením, aby nedošlo k dalšímu poškozování historického zdiva. Podle Tiskového odboru je přes pád zdi ostraha areálu zajištěna.

Video
Video se připravuje ...

Architekt Pleskot o změnách na Hradě: Jak se otevře lidem? A zátarasy jako „absolutní šlápnutí vedle“ Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
17 fotografií