Zima, jak má v lednu být, pořádný mráz a slunce. Zatímco pro všechny z nás, kteří mohou mrazivé dny a především noci trávit v teple svého domova, je toto počasí hezkou zimní podívanou, pro lidi bez domova jde o holé přežití.

Štědrost druhých

Armáda spásy už v listopadu spustila osmý ročník projektu Nocleženka, který umožní lidem bez domova přečkat noc v teple a bezpečí. Do dnešních dnů jich lidé koupili neuvěřitelných 15 tisíc. Nocleženka je poukaz v hodnotě 100 Kč, který jednomu člověku zajistí nocleh v noclehárně Armády spásy, ale také polévku s pečivem, teplý nápoj, možnost se osprchovat, provést osobní hygienu, zdravotní prohlídku i ošetření v ordinaci praktického lékaře.

Nikdo nezůstane na mrazu

„Například v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše v Praze jsme navýšili kapacitu noclehárny z původních 28 lůžek na 40. V případě, že nastanou mrazy a všechna místa budou obsazena, otvíráme tzv. volnou židli. To znamená, že pokud není místo, mohou lidé přečkat noc na židli v našem nízkoprahovém denním centru. V denním centru v Tusarově ulici se jedná o 40 míst, v denním centru v Malešicích o 12,“ uvádí Jitka Modlitbová, ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy v Praze.

„Naším každoročním cílem je, aby se lidé dostali v zimě do tepla, to je totiž to nejdůležitější. Každý, kdo přijde Armádu spásy požádat o pomoc, ji získá. Nikoho nenecháme přede dveřmi na mrazu,“ doplňuje Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Jak to funguje?

Nocleženku lze jednoduše zakoupit na webu Armády spásy, pokud bude využita dárci přijde děkovná sms zpráva. Tento projekt má velký ohlas i u influencerů, kteří své sledující často nabádají, aby si odepřeli jednu kávu a místo toho věnovali sto korun právě na Nocleženku. Pod příspěvky se pak strhla debata, jak vlastně děkovné smsky fungují, zda nejde jen o automat, který po nějakém čase každému zašle zprávu.

Tisková mluvčí Armády spásy Tereza Melišová ale vysvětluje, že je to jinak: „Když dárce Nocleženku zakoupí, je vždy informován, jakmile je „jeho“ Nocleženka uplatněna, a to díky evidenčnímu číslu, které má každá zakoupená Nocleženka přidělené. Ale o tom, zda Nocleženku využila paní XY, neinformujeme. Poukazy rozdělujeme mezi jednotlivé noclehárny a klientům jsou rozdávány terénními či sociálními pracovníky. Pokud nastanou velké mrazy, jsou Nocleženky uplatňovány plošně pro celou noclehárnu.“

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovce (45) majitel barbeshopu změnil k nepoznání: Díky proměně se po 10 letech setkal s rodinou! Instagram

Fotogalerie
12 fotografií