„Hlavním cílem pražského inovačního maratonu je nakopnout inovační kulturu v hlavním městě a tím maximálně podpořit inovátory, studenty vysokých i středních škol a všechny kreativní občany, kteří se chtějí podílet na tom, jak Praha bude vypadat a kam se bude vyvíjet,“ sdělila Iva Seigertschmidová z městské společnosti Operátor ICT (OICT), která soutěž zajišťuje.

„Během soutěže dostávají týmy při vývoji svých projektů podporu města, cenné rady od zkušených mentorů a ty vítězné i reálnou možnost zavedení nápadů do praxe,“ uvedl Daniel Mazur (Piráti), radní hl. m. Prahy pro oblast ICT, Smart City, vědy, výzkumu a inovací.

Do soutěžního projektu se převážně přihlašují týmy mladých inovátorů, ale v průběhu let se přihlásily i seniorské týmy. Během uplynulých čtyř ročníků soutěží prošlo přes 200 týmů s inovačními nápady. Dle radního Mazura je v průběhu let vidět rostoucí zájem i kvalita soutěžních týmů.

Loňský vítěz

V loňském roce zvítězil tým s projektem Waste Digital, který vyvinul senzor „Occo“, jenž má sledovat čistotu stanovišť kontejnerů na třídění odpad. Kryštof Novák z vítězného týmu uvedl, že na projektu se stále pracuje. „V tuto chvíli tak hledáme další finance na další vývoj, abychom to dotáhli do komerčního produktu, který bude moct být nasazený jak v Praze, tak v jiných městech a pomáhat městům s čistějším a efektivnějším úklidem odpadu,“ sdělil Novák.

Na druhém místě skončil projekt Databáze jídel, který má pomoci se snížením množství gasto odpadu. Třetí skončil projekt Muuv pomáhající s bezbariérovým pohybem po městě.

Pátý ročník

Do letošního ročníku se mohou přihlásit 2 až 4členné týmy prostřednictvím formuláře. Registrace je otevřena do 7. března. Pro letošní ročník byly vybrány následující oblasti ke zlepšení života Pražanů:

  • Životní prostředí a nakládání s energiemi
  • Inovace & kultura
  • Data, AI & digitalizace
  • Mobilita budoucnosti
  • Město pro lidi

Z registrovaných týmů bude vybráno 50 nejlepších, které budou pozvány na úvodní setkání 21. března v Centru architektury a městského plánování (CAMP), kde se setkají s mentory.

„Co je čeká? Hlavně mentoring od odborníků z veřejné sféry a akademického sektoru, ale i zajímavá školení, která je mohou nakopnout v rozvoji svého nápadu. Na konci dubna odborná porota vybere 10 nejlepších týmů, kteří budou svůj projekt posouvat s mentory dál do finále,“ sdělila dále Iva Seigertschmidová..

Finanční odměnu dostanou tři nejlepší týmy. Vítěz získá částku 50 000 Kč, druhý v pořadí získá 30 000 Kč a třetí v pořadí získá 20 000 Kč. Všechny tři vítězné týmy zároveň dostanou možnost získat dalších 200 000 Kč na rozvoj svého projektu, který bude probíhat pod dohledem projektových manažerů OICT.

Fotogalerie
15 fotografií