Zhruba dva tisíce obyvatel žije v pražské Březiněvsi, neveliké městské části, která leží tak trochu solitérně na severním okraji Prahy. Od Ďáblic, které jsou nejblíže, ji dělá zhruba kilometr dlouhá silnice. Místní radnici bychom hledali poblíž malebného rybníku Pokorňák. Jedná se o nenápadnou stavbu z 80. let, kterou využívají také městští policisté a dobrovolní hasiči.

V této budově sídlí úřad městské části Praha - Březiněves.
Autor: David Zima

Bývalý byt

Kancelář starosty Haramula se nachází v prvním patře budovy, kde se dříve nacházel byt, který náležel právě správci hasičské zbrojnice. „Šlo o byt 2+1. Konkrétně místo kanceláře byla dříve ložnice, místnost vedle, kde je sekretariát, bývala obývací,“ sdělil starosta. Ten v kanceláři, k níž přiléhá ještě zazděný balkon předělaný na zimní zahradu, úřaduje nepřetržitě už od roku 2002.

„Když jsem tehdy svou úřadovnu přijímal, jednalo se doslova o socialistickou kancelář. Na dveřích zvenku ani nebyla klika, nýbrž koule,“ sdělil Haramul s tím, že se v místnosti bývalí starostové zamykali. „Vrchol techniky, který mi můj předchůdce Jiří Skořepa předal, byl elektrický psací stroj. Žádný počítač, žádná wi-fi, nic.“

Stísněný prostor

Od té doby se kancelář změnila k nepoznání. Přibyl notebook, nový nábytek, nástěnný televizor. „Více se toho sem beztak nevejde,“ krčí rameny. Změn doznala i výmalba. „Zelená a žlutá jsou barvy naší městské části. Proto jsou takto vymalovány místnosti i fasáda budovy,“ vysvětluje starosta. Znakem Březiněvsi jsou dvě břízy. I ty jsou v rámci výzdoby kanceláře zdůrazněny, a to konkrétně obrazem, který starosta obdržel darem od dětí ze zdejší školky.

„Jednoho dne by to chtělo jiný, větší úřad,“ je si nicméně vědom. Jeho velikost zdaleka není ideální a odráží se to i na kanceláři, kterou sdílí se svým předsedou stavební komise Davidem Albertem, a kde se nadto konají jednání zastupitelstva.

Zastupitelů má Březiněves devět. Ti se do kanceláře jakž takž vejdou. Horší to však podle starosty bývá, když přijde neočekávané množství zájemců z řad veřejnosti, kteří se musí tísnit u obvodových zdí. „Jsme skromní, zvykli jsme si na to, ale při objemu práce, který tu je, by to do budoucna chtělo řešit.“

Odtud úřaduje Jiří Haramul - starosta Březiněvsi.
Autor: David Zima

Sportovně založená část

Kancelář dále zdobí čtyři letecké snímky Březiněvsi, které podle starosty ilustrují postupný vývoj, kterým si městská část prošla. A pozorný návštěvník si také nepochybně povšimne dekorací, které jsou vyskládané ve skříni. Jde například o pamětní předměty, které upomínají například na výročí založení místního sboru dobrovolných hasičů nebo TJ Březiněves.

„K té mám velmi vřelý vztah, protože ji zakládali i mí předci,“ těší starostu, který za podporu fotbalového klubu obdržel čestné uznání. „Jsme hodně sportovně založená městská část. Pořádají se u nás i fotbalové turnaje nevidomých, a to včetně mistrovství Evropy. Naše tělovýchovná jednotka má několik oddílů, ve kterých je zhruba 350 členů.“
Fotogalerie
22 fotografií