Trpí životní prostředí, domácí mazlíčci, ptáci, volně žijící zvířata, ale hlavně starší lidé a děti. To je asi nejčastější argument odpůrců ohňostrojů, který je slyšet kdykoli, kdy se schyluje k jejich odpalování a zejména bujarým oslavám příchodu nového roku. „Přirozeně produkují oxid uhličitý, jemný prach i odpad – alespoň prozatím. Ale zdaleka nejsou nebezpečným zabijákem klimatu,“ argumentuje německý dokument sestavený předsedou představenstva Sdružení pyrotechnického průmyslu Thomasem Schreiberem a jeho výkonným ředitelem Klausem Gotzenem. U nás jim za pravdu dávají i soudní znalec a specialista na trhací a ohněstrojné práce Vladimír Pravda či Vladimír Marek, který zajišťuje certifikace pyrotechnických produktů. Zdůrazňují ale, že by lidé měli dělat rozdíly mezi profesionálními produkty i výkony a laickou zábavou, často podpořenou nevhodnými produkty.

Ohňostroje původně měly sloužit k zahánění zlých duchů, byly odpalovány již ve staré Číně a jsou uznávány jako určitý druh umění. Přestože rozděluje společnost na odpůrce a příznivce, většina lidí si zejména profesionální fireshow užívá.
Autor: Blesk – Midjourney AI, idh

„Třeba emise oxidu uhličitého způsobené klasickými grilovačkami jsou násobně vyšší, než ty způsobené ohňostroji,“ sdělil Blesku Marek. Dle německého dokumentu pak rodina, která opéká maso venku jen pětkrát do roka, vytvoří uhlíkovou stopu srovnatelnou s jízdou autem na vzdálenost 160 km. A tedy mnohem více, než ohňostroj. Marek také vyvrací tvrzení, že se v pyrotechnických výrobcích používají toxické látky jako olovo nebo arsen. „Zábavní pyrotechnika pro evropský trh podléhá přísným požadavkům. Hlavní složkou pyrotechnické směsi je černý prach, používají se barvicí soli a další hlavně přírodní látky,“ říká.

Co tedy po odpálení z profesionální pyrotechniky zbyde? „Zbytky nejsou kontaminovány škodlivými látkami, vše se tak dá zlikvidovat prostřednictvím odpadních systémů a recyklací bez ohrožení zdraví lidí či zvířat. Prakticky zbyde jen papír, popel a hlína. Například využívané baterie Pyromould se od roku 2013 vyrábí pouze z rostlinných vláken a přírodního škrobu,“ upřesnil Vladimír Pravda.

Kryštof Doležal v roce 2016 ukončil studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Za studia absolvoval mnoho praxí po různých veterinárních pracovištích. V roce 2021 založil projekt RoyalVet. Patří mezi vyhledávané specialisty.
Autor: Blesk – Mária Rušinová

Na straně ohňostrůjců stojí i veterinární specialista Kryštof Doležal. „Jistě, mnoho zvířat se během ohňostroje necítí dobře. Ale jak velký je ten stres opravdu? Například často zmiňovaní ptáci padající mrtví z nebe jsou výmysl. Uzavřená zvířata mohou být zraněna v důsledku nehod při pokusu o útěk, avšak jen ojediněle,“ řekl Blesku s tím, že zejména u psů pomáhá preventivní trénink na podporu tolerance hluku. Zvíře připraví nejen na pyrotechniku, ale i na běžný život v prostředí plném zvuků. Také Doležal se odkazuje na data, z nichž vychází, že pro řadu tvrzení o významném úhynu zvířat v důsledku ohňostrojů neexistují důkazy. „V přírodě ani v ulicích měst se po Silvestru nenachází žádná uhynulá zvířata. Jejich zvýšený příjem nepotvrdily ani kafilérie. Na mrtvá či zraněná divoká zvířata si nestěžují ani myslivci. Ta trápí spíš pravidelné, byť nutné hony,“ uvedl Doležal.

Všichni dotázaní se pak shodují na několika bodech. Zejména, že trend následuje požadavky lidí a již po desetiletí se vyrábějí ohňostroje se sníženým hlukem, jež kladou důraz spíše na světelné efekty. „Ohleduplnost je důležitá jak vůči zvířecímu světu, tak vůči ostatním lidem,“ dodává k tomu Pravda. Nejdůležitější podle všech pak je jasně si říct, že neškodí profesionální pyrotechnika, ale pokoutně vyráběné nebo levné dělobuchy často bez patřičné certifikace. Stejně tak profesionální úkony pyrotechniků nenahradí amatérské odpalování, nezřídka spojené s popíjením alkoholu a končící třeba i mnohamilionovými škodami způsobenými ohněm. „Za požáry hlavně mohou lidé, kteří pyrotechniku nepoužívají v souladu s bezpečnostními zásadami,“ upozornil i mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

A jak je to s přímým ohrožením těch, kdo si doslova hrají s ohněm a možná by ani neměli? „Za úrazy a nehodami není pyrotechnika jako taková, ale zejména špatné a nezodpovědné zacházení s ní,“ uvedl Marek. „Ve valné většině případů je manipulace s pyrotechnikou v rámci oslav Nového roku spojena s užíváním alkoholu,“ potvrdila též mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. „Z našeho pohledu, kdy každoročně řešíme v tomto období zhruba 20 případů, se jedná o pomyslnou špičku ledovce. Není však výjimkou, že tato zranění mají trvalé následky. O většině menších úrazů se nedozvíme a lidé je řeší bez našeho zásahu,“ řekla Poštová. Marek dodává: „S ohledem na počet lidí manipulujících v tento čas s pyrotechnikou, jichž jsou tisícovky, není takové číslo alarmující, byť zodpovědnost a opatrnost jsou samozřejmě na místě vždy.“

Podívejte se na show, jakou nový rok vítal Londýn:

Fotogalerie
16 fotografií