V prvním čtvrtletí bude zprovozněna trolejbusová linka číslo 59 od stanice metra A Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Jezdit na ní budou nové tříčlánkové trolejbusy pro 179 cestujících, z toho 54 sedících. Na nynější trolejbusové lince 58 z Palmovky do Miškovic bude po dodání nových vozidel zaveden plnohodnotný provoz, který nahradí autobusovou linku 140. V plánu je také zapojení dalších autobusových linek k obchodním centrům do systému PID.

V prosinci 2024 vyjedou na městskou vlakovou linku S49 i na novou linku S61 z Vršovic do Běchovic nové elektrické vlaky, které bude provozovat nově vysoutěžený dopravce. „Nové jednopodlažní elektrické jednotky začnou jezdit také na vlakové lince S4 do Kralup nad Vltavou nebo na spěšných vlacích do Kutné Hory. V průběhu roku bude postupně celá linka S6 zajištěna novými motorovými jednotkami RegioFox,“ uvedl Drápal.

Společně se středočeským IDSK bude Ropid obnovovat a doplňovat zastávkové stojany s jízdními řády v kraji. Praha společně se Středočeským krajem také vyhlásí soutěže na provoz vlaků PID od roku 2029 a připravovat budou nové smlouvy s dopravci formou přímého zadání.

Lítačka

Vylepšena má být mobilní aplikace PID lítačka. „Po Novém roce spustíme ve spolupráci s Operátorem ICT novou vylepšenou verzi s novým multimodálním plánovačem tras,“ uvedl Drápal. To znamená, že cestující by v aplikaci neměli najít pouze trasu vozů MHD, ale doporučí jim třeba i cestu k nejbližší zastávce. „Pokračovat budeme také v certifikaci zařízení pro automatické sčítání cestujících ve vozidlech,“ uvedl mluvčí.

Přehledné informace

Na zastávkách tramvají a autobusů přibudou digitální odjezdové panely. Ropid již vysoutěžil dodávku 150 kusů, které nechá postupně nainstalovat. Nyní jsou na 15 zastávkách, a to například na Budějovické, Andělu, Spojovací nebo Brumlovce. V případě autobusových terminálů chystá organizace nový zastávkový mobiliář na Roztylech a pokračovat bude v drobných vylepšeních na Černém Mostě, kde plánuje obohatit prostor terminálu uměleckými instalacemi.

V projektu Čitelná Praha bude Ropid zkoušet další nové prvky navigačního systému v metru, na zastávkách tramvají a autobusů i na železnici. Nový navigační systém bude i pro pěší. „Testovat budeme také novou podobu map, schémat a dalších informačních materiálů, novou grafiku,“ uvedl Drápal. Testovat se budou také nové obrazovky ve vozech nebo prototypy nového zastávkového označníku.

Bezbariérová doprava

V projektu Bezba doprava se v létě rozšíří počet mikrobusů na objednání, které vozí po metropoli vozíčkáře. Přibude osm vozů, kdy jich pak bude celkem 43. Tato rozšířená služba nahradí nevyužívanou speciální autobusovou linku H1, kterou využívá minimum lidí. „Zlepšení bezbariérovosti také očekáváme na jaře zprovozněním nového výtahu ve stanici metra A Jiřího z Poděbrad,“ uvedl Drápal.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka Městského informačního kanálu (MIK) na zastávce Staroměstská, 23. 11. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
14 fotografií