Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rok 2023 pražské zoo: Narození unikátního luskouněte, ale i úmrtí leguána Pepína

/
  • 2. února 2023 se v pražské zoo narodilo vůbec první mládě luskouna!
    30. prosince 2023 ● 05:00

    Jaký byl rok 2023 v pražské zoo? Zoologické zahradě se podařila řada chovatelských úspěchů, mezi ty nejvýznamnější patří bezesporu odchov mláděte luskouna. Nově se návštěvníci také mohou těšit z párečku kapybar. 

  • 1.

    Malé luskouně jménem Šiška

    2. února 2023 se v pražské zoo narodilo vůbec první mládě luskouna!
    Autor: Miroslav Bobek - Zoo Praha

    Začátkem února se brzy ráno narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Šlo o prvního luskouna narozeného v Evropě, po pár dnech bylo jasné, že je to samička,která dostala jméno Šiška. Luskouni krátkoocasí patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Přirozeně žijí v Asii od Nepálu přes Myanmar a jižní Čínu až po Tchaj-wan. Zoo Praha je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala v dubnu roku 2022 z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.

  • 2.

    Nový párek hrabáčů

    Do Zoo Praha přicestovala samička hrabáče kapského Sabi. (červen 2023)
    Autor: Zoo Praha

    V červnu se osazenstvo pražské zoo rozrostlo o pětiletou samici Sabi, která utvořila pár s čtrnáctiletým samcem Dracem. Nově utvořený pár mohou návštěvníci spatřit v expozici v africkém domě.Do pražské zoo samička hrabáče přicestovala ze Zoo Plzeň. Dosavadní pražská chovná samice, Kvída, se nyní pro svůj vyšší věk věnuje odpočinku. Její loni narozená dcera Farisa naopak putovala do plzeňské zoo.

  • 3.

    Úmrtí leguána Pepína

    Leguán Pepíno
    Autor: Zoo Praha

    V pražské zoologické zahradě v říjnu uhynul leguán kubánský Pepíno. Podle dostupných údajů se dožil nejméně 41 let a byl zřejmě nejstarším leguánem kubánským v zoologických zahradách světa. Stal se zakladatelem úspěšného pražského chovu tohoto druhu leguánů a vysloužil si hvězdu na chodníku slávy před hlavním vstupem do zoo.

    Pepíno se dočkal opravdu dlouhé řady potomků. „Celkem se u nás vylíhlo do dnešního dne 256 leguánů kubánských, pouze ve 12 z nich není žádná Pepínova krev, Pepíno tedy u nás měl 244 potomků,“ uvedl Miroslav Bobek, šéf zahrady.

  • 4.

    Agamy límcové v zoo poprvé

    Agama límcová v Zoo Praha.
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

    Pražská zoologická zahrada od ledna nově chová australské ještěry agamy límcové. V trojské zahradě mohou návštěvníci tato zvířata spatřit vůbec poprvé,. K vidění jsou v pavilonu šelem a plazů. „Jde o mimořádně atraktivní zvířata, která mají hodnotu nejen expoziční, ale i edukační,“ uvedl kurátor plazů Petr Velenský.

  • 5.

    Medvědici Bertě dotlouklo srdíčko

    Pětinásobná zasloužilá matka, lední medvědice Cora (22), si v brněnské zoo od neděle užívá nový bazén s vodopádem.
    Autor: Zdeněk Matyáš

    Zoologická zahrada  v Troji utrpěla v září velkou ránu, kvůli níž uronily slzy nejen návštěvníci, ale i chovatelé. Medvědice Berta, které letos bylo 20 let, bohužel zesnula. „V Zoo Praha strávila celý život. Jako medvídě všechny bavila neuvěřitelnou energií, s níž řádila ve vodě a hrála si s kbelíky,“ vzpomínají na ni v zoo.

  • 6.

    První mláďata ohrožené želvy dlaždicovité

    První odchov želv dlaždicovitých v evropských zoologických zahradách je výsledkem patnáctiletého snažení týmu kurátora Petra Velenského. V rámci chovu plazů v Zoo Praha jde o historický úspěch světového měřítka.
    Autor: Zoo Praha - Petr Hamerník

    V pražské zoologické zahradě se v červnu vylíhla mláďata želvy dlaždicovité, která patří k ohroženému druhu. Zoo v pražské Troji se povedlo druh odchovat jako první zoo v Evropě, informoval mluvčí zahrady Filip Mašek. Želvy se podařilo rozmnožit díky samci z Tchaj-wanu. Dospělé jedince mohou návštěvníci spatřit ve velemlokáriu.

  • 7.

    Úmrtí Johana

    Žirafí samec Johan.
    Autor: Zoo Praha, Petr Hamerník

    Smutnou zprávu oznámila v červenci na svém Facebooku ředitel pražské zoo. „Přišli jsme o žirafího samce Johana. Nutno říci, že nás opustil v úctyhodném věku 23 let, 7 měsíců a 6 dní,“ uvedl s tím, že o pokračování svého pokolení se Johan bát nemusí - za život měl totiž celkem 29 potomků. Johan se narodil 20. prosince 1999 a pocházel z Nizozemska, byl nejvyšší z pražských žiraf.

  • 8.

    Richard oslavil 20 let v Praze

    Gorilí samec Richard
    Autor: Zbyněk Pecák

    V listopadu uplynulo 20 let od chvíle, kdy do pražské zoologické zahrady přišel z britské zoo v Paigntonu gorilí samec Richard, který je otcem všech dosavadních pražských gorilích mláďat. Koncem roku by se měl díky dceři svého prvorozeného potomka v pražské zoo, samice Moji, stát i pradědečkem. Richard nadále žije se svými syny Kiburim a Nuruem v původním pavilonu ve spodní části zoo, pojmenovaném Centrum Méfou.

  • 9.

    Nejohroženější jeřábi

    Pražská zoologická zahrada v Troji nově chová nejohroženější jeřáby na světě.
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

    Pražská zoologická zahrada v Troji nově chová nejohroženější jeřáby na světě, dva samce jeřábů bílých mohou návštěvníci spatřit ve venkovní voliéře expozice ptačích mokřadů. Dva mladí samci dorazili do Zoo Praha z německého ptačího parku Walsrode na doporučení Evropského koordinátora chovu (EEP). Výhledově by je také měly doplnit samice, se kterými vytvoří chovné páry,“ uvedl kurátor ptáků Antonín Vaidl.

  • 10.

    Návrat kapybar

    Kapybary v Zoo Praha. (11. listopadu 2023)
    Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

    V pražské zoo mohou od listopadu návštěvníci po deseti letech znovu vidět kapybary. Tyto největší hlodavce na světě se zoo rozhodla znovu chovat kvůli jejich popularitě. Kapybaří roční samici a rok a půl starého samce budou moci lidé spatřit ve výběhu spolu s mravenečníky v dolní části zoo. Čtenáři Blesku pomohli vybrat jejich jména, samice dostala jméno Bára a samec je Kapík. 

  • 11.

    Úmrtí mladičké slonice Amalee

    Amalee.
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

    Šokující zprávu zveřejnil Miroslav Bobek na sociálních sítích koncem ledna nad ránem. „Naše nejmladší slůně, Amalee narozená 9. května 2020, podlehlo onemocnění známému jako sloní herpes. To postihuje zejména slůňata a mívá velice rychlý průběh, který nedokáže zastavit ani okamžitá léčba. Tak tomu bohužel bylo i v případě Amalee,“ popsal. 

    Amalee se narodila slonici Janitě krátce před druhou ráno 9. května 2020, na porod v Zoo Praha čekali dva měsíce – Janita byla březí 683 dní. Slůně bylo podle Bobka po narození právě díky dlouhé březosti veliké – Amalee vážila 124 kilogramů. Otcem Amalee byl samec Ankhor.

  • 12.

    Devítimiliontý cestující

    Lanovka v pražské zoo svezla devítimiliontého návštěvníka. Stal se jím Jan Bureš ze Záryb a malý Pavlík
    Autor: DPP

    V půlce června přivítala lanovka v pražské zoologické zahradě devítimiliontého cestujícího. Stal se jím krátce po půl jedenácté dopoledne Jan Bureš ze Záryb společně se svým synkem Pavlíkem, kterého čekala jízda na lanovce vůbec poprvé v životě. Jubilanti také neodešli s prázdnou, dárky dostali jak od zoo, tak od dopravního podniku. Pavlík tak má například nového plyšového tygříka a celá rodina zase lístky do Muzea MHD a další drobnosti.

    Video
    Video se připravuje ...

    Luskouní samička Šiška v létě 2023 Zoo Praha

    Fotogalerie
    44 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy