„Na Václavském náměstí, kam obvykle přichází v rámci silvestrovského večera a noci slavit velké množství Pražanů a turistů, nebude možné parkovat. Zákaz parkování bude platit 31. prosince od 12:00 do 10:00 v pondělí 1. ledna,“ uvedl Provazník.

Žádná auta

Na Václavské náměstí bude zároveň platit zákaz vjezdu automobilů z přilehlých ulic, a to konkrétně z Wilsonovy, Jindřišské, Vodičkovy, Štěpánské, Žitné a Ve Smečkách. Zákaz vjezdu začne platit v neděli od 16:00 a potrvá do pondělního dopoledne.

Na Václavském i Staroměstském náměstí budou připraveni záchranáři, přičemž na Václavském náměstí budou mít přistaveno speciální zdravotnické vozidlo Golem. Na veřejný pořádek dohlédnou strážníci a policisté, kteří budou kontrolovat rovněž dodržování zákazu pyrotechniky v centru města a v dalších vybraných částech. Za porušení zákazu mohou policisté a strážníci uložit na místě pokutu do výše 10.000 Kč, ve správním řízení to může být až 100.000 Kč. Lampiony štěstí jsou pak na celém území města zcela zakázány.

Dopravní opatření se dotknou také okolí Staroměstského náměstí, kde bude zakázaný vjezd do ulic Jáchymova a Pařížská, a sice 31. prosince od 20:00 do pondělních 03:00.

„Vzhledem k tomu, že se oslavy v posledních letech soustřeďují kolem půlnoci i na Karlův most a jeho okolí, bude od 23:00 do 01:00 pro dopravu uzavřeno také Smetanovo nábřeží,“ uvedl Provazník. Nábřeží bude uzavřeno od Křižovnické až k náměstí Jana Palacha, včetně přilehlých ulic a také Josefské ulice na druhém břehu Vltavy. Toto omezení bude platit od 21:00 do 02:00.

Městská hromadná doprava

Dopravní podnik (DPP) prodlouží na silvestra provoz metra až do přibližně 02:30. Posílen bude také od 22:00 do 02:00 provoz tramvajových a autobusových linek. Podrobné informace o provozu MHD na přelomu roku jsou na webu DPP.

Fotogalerie
5 fotografií