„V tomto čísle (10 000 řidičů) jsou ale zahrnuti i držitelé řidičských oprávnění, kteří již nemají zájem o prodloužení platnosti řidičského průkazu, a to z důvodu věku či nevlastní vozidlo. Je ale důležité upozornit, že o průkaz si mohou řidiči požádat na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností po celé České republice. Výměna tak není vázaná na adresu trvalého bydliště,“ uvedl Provazník.

S problémy či náporem žadatelů se úřad nepotýká. „Ve středu 27. prosince byla situace na pražském registru obvyklá a nepotýkali jsme se s žádným enormním náporem klientů,“ uvedl Provazník. Magistrát v listopadu kvůli možnému náporu žadatelů dvakrát otevřel registr řidičů výjimečně také v sobotu. „Napoprvé tuto možnost využilo přes 80 zájemců, podruhé pak zhruba 200 zájemců. Kapacita registru je však násobně vyšší. Zájem ze strany řidičů byl zcela minimální,“ uvedl mluvčí.

Výměnu průkazu si mohou řidiči zařídit elektronicky z domova prostřednictvím webu Portál občana. On-line vyřízení řidičského průkazu podle vyjádření města využívá jen zhruba pětina řidičů. „K fyzické návštěvě našeho pracoviště je možné objednat se on-line skrze (magistrátní) Portál Pražana. Na našem webu se zájemci také mohou podívat na on-line vytížení jednotlivých pracovišť a přepážek,“ dodal Provazník.

V letošním roce končila v celém Česku platnost rekordních více než 845 000 řidičských průkazů. V příštím roce skončí platnost asi 441 000 průkazů, což představuje český standard. Novela zákona o silničním provozu od 1. ledna 2024 umožňuje nemít u sebe fyzicky při řízení řidičský průkaz. Na povinnosti mít platný průkaz se ale nic nemění. Periodické výměny průkazů budou nutné stejně jako doposud. Řidičský průkaz je totiž mezinárodní doklad a pravidelné výměny vyplývají z mezinárodních předpisů.

Fotogalerie
9 fotografií