Páteční nevlídné počasí, kdy se sníh mísil s deštěm, podtrhlo atmosféru v obci se čtrnácti stovkami obyvatel na Kladensku. Jen stěží se tu lidé vyrovnávají se skutečností, že právě odtud byl vrah z filozofické fakulty. Že právě odtud do školy navážel arzenál, kterým zřejmě plánoval spáchat i větší zvěrstva. Naštěstí mu v dalším běsnění zabránila policie. I ta informovala, že zbraně převážel právě městskou dopravou. „S Davidem jsem třikrát týdně jezdila do Prahy autobusem. V poslední době měl s sebou pouzdro na kytaru, přitom se nikdy nemluvilo o tom, že by na něco hrál. Bylo mi to divné,“ popsala Blesku žena z obce.

Lidé z okolí jsou v šoku i proto, že by od výborného studenta nic takového nečekali. „Byla to tichá, slušná rodina. Žili spíše pro sebe, hlavně Davidův táta Stanislav. Maminka i sestra byly vždy vlídné a příjemné, on sám byl slušný kluk,“ shodují se a žasnou, jak už to v podobných případech bývá. „Na tom, co z Davida vyroste, jim záleželo. Táta ho držel zkrátka, chtěl, aby byl zodpovědný a pilný, žádné mejdany ani holky, musel se učit a učit,“ dodal jeden z blízkých sousedů. „Je to hrozné. A my jsme jenom sousedé, ani si neumíme představit, jak je těm, kterých se to dotklo přímo,“ uzavřeli.

Střelcova maminka je další jeho »oběť«

Pátek dal odpověď i na otázku, která veřejnosti nedala spát: Kde byla v tu chvíli matka střelce? Romana K. měla podle známých v plánu chystat domov na Vánoce, neplánovaně ale musela do práce. „To jí nejspíš zachránilo život,“ míní sousedé. Kde v tu chvíli byla Davidova sestra a zda ještě s rodinou bydlí, nikdo nebyl schopen potvrdit. Matka se už včera mohla s policejním doprovodem vrátit domů. Podle informací Blesku rodině střelce přicházejí výhrůžky, o její bezpečí se proto starají policisté. Zdroj blízký rodině pak matku označuje jako další oběť. „Je ve velmi vážném stavu v péči psychologů, dostala léky na uklidnění, je naprosto otřesená a zhroucená,“ sdělil zdroj Blesku. Také před jejich dům včera začali lidé klást svíčky. „I tady přece zemřel nevinný člověk,“ vysvětlila jedna z žen, proč tam svíčku otci Stanislavovi položila. „A další nevinní s tím budou muset žít...“ doplnila.

Dva vrazi z jedné obce: David a David

Jméno David v Hostouni k nejpopulárnějším patřit nebude. Stejně jako vrah z univerzity se jmenoval i jiný zabiják – David Lubina (49). Ten v roce 2005 zastřelil střihače TV Nova Michala Velíška (†32), který bránil na Karlově náměstí v Praze ženu, jíž Lubina ohrožoval střelnou zbraní. U soudu dostal 25 let vězení. Kromě toho, že pocházel z Hostouně, po činu se skrýval v Klánovickém lese. Tedy tam, kde měl podle policie David K. zastřelit Martina (†32) a jeho dvouměsíční dcerku v kočárku! Mrazivá podobnost, nemyslíte?!

Video
Video se připravuje ...

Rakušan: Šílená zkušenost! Zvýšená opatření potrvají přes celé Vánoce až do 1. ledna ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
54 fotografií