Nový dům AC Budějovická má mít pravidelný, téměř čtvercový půdorys s mírně zkoseným rohem rovnoběžně s Vyskočilovou ulicí. Vysoký má být až 72 metrů s 19 nadzemními a pěti podzemními podlažími se 70 garážovými stáními. Dům má nabídnout až 12 000 metrů čtverečních kanceláří.

Proti stavbě se postavili před více než pěti lety místní obyvatelé, kteří sepsali petici, pod kterou se podepsaly asi dvě tisícovky lidí. Podle petentů přitáhne budova do Krče stovky automobilů, čímž se zhorší životní prostředí a zvýší hluk.

Protest radnice

„Jsem překvapen, s jakou rychlostí a jakým způsobem se Městský soud s celou záležitostí vypořádal. Soud se odchýlil od ustálené judikatury NSS a prakticky eliminoval význam územního plánu a vymezení jednotlivých ploch s rozdílným způsobem využití a stabilizovaného území,“ uvedl místostarosta Patrik Opa (ODS).

Radnice se v žalobě snažila prokázat rozpor developerského záměru s územním plánem a fakt, že stavba by byla v takzvaném stabilizovaném území sídliště Michelská, kde většina domů nepřesahuje osm pater a kde je možné pouze dotvářet již danou strukturu území. Soud řešil, zda se má stabilizované území posuzovat izolovaně, nebo v souvislostech s širším okolím. Poté dospěl k názoru, že v tomto případě má být zohledněno širší okolí.

Soud se ale podle vedení radnice opomněl zabývat vztahem navrhované stavby a přímo sousedící nízkopodlažní a středněpodlažní zástavbou. Zároveň uvedl, že v okolí se již výškové budovy nachází. S výkladem radnice nesouhlasí. Dům podle ní ohrožuje charakter zástavby a urbanismus dané oblasti.