Ohňostroj magistrát naposledy pořádal na Nový rok 2019, poté ho zrušil kvůli negativnímu vlivu na zvířata. V roce 2020 nahradil ohňostroj videomapping, tedy světelná projekce na budovu Národního muzea. Poté se kvůli pandemii koronaviru a loni kvůli šetření nekonal ani ten.

Podobně tomu bude i první den příštího roku, město však pro obyvatele podle Provazníka připravilo překvapení v podobě možnosti návštěvy pražských atrakcí za zvýhodněné vstupné. „Každý Pražan si tak bude moci na Nový rok vybrat podle svého, jak tento den stráví, zvláště pro rodiny s dětmi to ale může být v době všeobecného zdražování vítaná příležitost," uvedl.

Dodal, že u vstupu bude nutné prokázat, že člověk opravdu bydlí v Praze, případně dojíždí do Prahy na denní bázi. „Nejjednodušším způsobem je předložení karty/aplikace Lítačka nebo jiného průkazu," sdělil mluvčí.

Praha od roku 2020 zpřísnila pravidla pro používání zábavní pyrotechniky. Rachejtle si lidé podle vyhlášky neodpálí v památkové rezervaci, na náplavkách, v přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. Lidé i tak na silvestra v minulých letech pyrotechniku v centru města odpalovali a městští strážníci za to rozdávali pokuty.

Video
Video se připravuje ...

Novoroční ohňostroj sledovaly v okolí Kongresového centra davy lidí. Jan Jedlička

Fotogalerie
56 fotografií